Krismöte i natt – så ska hockeyn räddas

1 av 2 | Foto: Nästa derby kan Djurgården och AIK tvingas spela utan fansens stöd på läktarna. ”Det känns naturligtvis jättetråkigt om det skulle behöva gå så långt”, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig i Hockeyligan.
HOCKEY

Direkt efter skandalmatchen hölls ett krismöte med syfte att förhindra en repris i nästa derby – som spelas om bara tre veckor.

En tänkbar lösning: spel inför tomma läktare.

– Det är ett alternativ vi måste se över, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig i Hockeyligan.

Den 11 januari är det dags för nästa elitseriederby i Stockholm.

I natt diskuterade representanter för AIK och Djurgården med polis och säkerhetspersonal vad man ska göra för att hindra nya skandalscener på läktarna.

Bara hemmaklack

Än så länge är inget bestämt, men förslagen är drastiska. Bland annat överväger man att porta bortalagets klack från matchen.

– Vi lämnar över våra klackbiljetter till Djurgården i så fall, säger AIK:s ordförande Peter Mellqvist om förslaget – som stöttas av Dif-tränaren Hardy Nilsson.

– Man kanske ska försöka som i Amsterdam, att man bara säljer biljetter till hemmalaget. Man får inte vara så kåt på stålarna så att man säljer till kreti och pleti. Även om AIK:s supportrar kommer som civilpersoner till våra hemmamatcher tror jag att det blir mycket lugnare, säger Nilsson.

AIK:s tränare Roger Melin menar att gårdagens problem inte på något sätt är nya.

– Så här har det varit i alla tre derbyna och det tar udden av det idrottsliga, säger han.

Vill bura in ståplats

En annan idé är att sätta upp stängsel runt ståplatspubliken. Det diskuterades redan inför gårdagens match men förslaget röstades ner.

– Det är klart att man kan bura in publiken, men Hockeyligan vill ha en öppen och fri arena och då valde man att ha det så här, säger Mats Larsson, ordförande i Djurgården.

Men det kan vara aktuellt till nästa derby?

– Ja, det kan bli aktuellt. Men det vet vi inte nu, vi ska inte föregripa någonting.

Förutom förslagen ovan finns det ytterligare en ”lösning” på problematiken: att spela Stockholmsderbyt utan en enda åskådare.

– Det känns naturligtvis jättetråkigt om det skulle behöva gå så långt att vi måste spela våra derbyn inför tomma läktare. Men det är ett alternativ vi måste se över, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig i Hockeyligan.

ARTIKELN HANDLAR OM