Vi avgör i morgon...

Publicerad:
Uppdaterad:

Jörgen Jönsson lovar jätteparty i Karlstad

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
SEGERJUBEL Jönssonligan kom igång ordentligt i gårdagens final mot HV 71 - inte minst sedan Hannes Hyvönen åter fick spela ihop med Jörgen Jönsson. En uppställning som kan betyda guld för karlstadslaget i morgon.

JÖNKÖPING

"Guldet skall hem!".

Hela säsongen har Färjestad kört med den - något kaxiga - sloganen.

Nu är det nära.

- Vi avgör på fredag och fixar ett jätteparty i Karlstad, säger lagkaptenen Jörgen Jönsson.

För Färjestad duger inte en hedersam finalförlust mot HV 71. Nej, allt annat än SM-guld är ett misslyckande och det vet spelarna om.

Redan när säsongen började var mottona två i Karlstad och i föreningen: "Revanschen" och "Guldet skall hem".

- Vi har satt ribban högt, det har vi. Men man måste alltid sikta mot toppen. Inget konstigt med det, tycker jag, säger Jörgen Jönsson.

Laget är bara en seger från att få lyfta bucklan och säsongens mål kan uppfyllas redan i morgon i ett fullsatt Löfbergs lila arena.

Matchboll till FBK

Färjestad leder med 3-2 i matcher och har matchboll.

- Vi avgör. Det kan låta kaxigt, men jag kan väl inte gå och säga att vi inte ska göra det. Hur skulle det låta? säger Jörgen Jönsson och rycker på axlarna.

- Nej, vi ska försöka ordna en jättefest i Karlstad på långfredagen. Det är vi alla värda.

Radarparet Jörgen Jönsson och Peter Nordström är Färjestad två bästa spelare den här säsongen. Båda två spelar sin sjätte SM-final och är ute efter det fjärde SM-guldet (paret vann 1997, 1998 och 2002).

- Det skulle vara otroligt skönt. Jag måste beundra det här laget. Efter allt som hänt finns det ändå en oerhört vinnarinstinkt i truppen. Som i dag, säger Jörgen Jönsson.

Färjestad har haft en märklig säsong. Laget spelade fantastiskt i höstas och ledde serien med 15 poäng som mest. Sedan kom den stora - ja, nästan avgrundsdjupa - svackan och alla negativa rubriker om osämja i truppen och bekväma spelare.

HV 71 gick förbi och vann serien.

Även finalen har hittills varit konstig. Matcherna har haft helt olika utseenden. I måndags dominerade HV 71 stort och i går Färjestad. Segern var kassaskåpssäker - trots att matchen slutade 3-2.

HV allt tröttare?

HV 71 såg för första gången trött ut.

- Tycker att vi har sett piggare ut hela finalserien, faktiskt. Skillnaden är liten, men i längden verkar vi bara bli starkare, säger Peter Nordström.

Jörgen Jönsson håller med:

- Tycker att HV dessutom tappar lite utan Anders Huusko. Han betyder mycket för laget.

Jörgen Jönsson har poängmässigt haft en tung finalserien.

I går kom första målet.

- Mot Timrå hände det senast. Pucken har studsat lite stolpe ut, men det spelar inte så stor roll så länge vi vinner, säger han.

I stället har Jönsson och Peter Nordström dominerat stort i det defensiva spelet och framförallt: i box play. Paret har än en gång visat att det håller absolut världsklass med en man mindre på isen och är givna i VM och i World Cup i höst.

- Det känns okej för hela laget. I dag täppte vi till bättre och lät inte HV komma så nära in på mål. Det avgjorde, säger Jörgen Jönsson.

Spelar laget lika disciplinerat i morgon är saken klar.

"Guldet skall hem", gäller inte längre.

"Guldet är hemma", kommer det att heta.

Patrik Thornéus

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN