Colorado-experten: Foppa är en rockstjärna på skridskor

HOCKEY

Det kommer inte som någon överraskning om Colorado Avalanche-fansen börjar skrika efter biljetter igen nu när Peter Forsberg är tillbaka i hetluften.

Den 37-årige forwarden, som fortfarande är lika älskad här trots att han inte spelat sedan slutspelet 2008, är tillbaka i laget för resten av säsongen efter att ha signat ett kontrakt värt en miljon dollar.

Det skriver Rick Sadowski, Avalanche-expert på nhl.com, för Sportbladet.

Foto: Foppa har vunnit Stanley Cup med Colorado två gånger tidigare, 1996 och 2001 (bilden). I år gäller det först och främst att försöka rädda en slutspelsplats.

Forsbergs närvaro kommer ge Avalanche en ordentlig push på isen och med all säkerhet också i biljettförsäljningen.

Avalanche har sladdat sig till en 12:e plats i Western Conference med 30 matcher kvar och laget har bara haft fullsatt fem gånger på 30 hemmamatcher i Pepsi Center. Avalanches nästa hemmamatch är den 14 januari mot Calgary och ni kan verkligen räkna med att arenan kommer vara fullsatt när Forsberg drar på sig dressen för sitt första hemmaframträdande.

En elektrisk atmosfär

Det kommer bli som en extra säsongspremiär – men med en än mer elektrisk atmosfär.

Forsberg, vars annars briljanta karriär har blivit fördärvad av skador, har tränat med Avalanche eller på egen hand sedan han kom till Denver den 21 januari.

Avalanches träningar brukar följas av en handfull åskådare, men Forsbergs inflytande är så stort att när han gjorde sin första träning på South Surburban Family Sports Center den 22 januari, var hallen packad med fans – många av dem med svenska tröjor vinkandes med blågula flaggor.

Mer fans än någonsin har följt lagets träningar sedan den dagen – och Forsbergs närvaro är den enda anledningen till detta.

Forsberg är en ikon i Colorado, en slags rockstjärna på skridskor. Han spelade en nyckelroll när Avalanche vann Stanley Cup 1996 och 2001 och eftersom han är mer extraordinär än någon annan idrottsman som någonsin äntrat isen, basketplanen eller fotbollsplanen i Colorado, gör Forsberg Avalanche attraktiva igen.

Blir ett bättre lag med Foppa

Han gör dem också till ett bättre lag och bidrar med sin rutin till unga spelare som Matt Duchene, Ryan O’Reilly och Chris Stewart.

Det fanns ingen som var mer njutbar att titta på än nummer 21 när Avalanche var ett vinnande lag som slogs för mästerskapstiteln under storhetstiden, och då var ändå truppen fylld av Hall of Fame-spelare som Patrick Roy, Ray Bourque och Joe Sakic.

Ögonen drogs direkt till Forsberg, oavsett om han drog två-tre backar innan han levererade en ögon i nacken-passning till en lagkamrat, dribblade sig igenom slottet för att skjuta eller visade upp det eldiga temprament som är en så stor del av hans naturliga tävlingsinriktning.

Kommer göra Avalanche roligare

Med antagandet att hans laster i foten och fotleden tillhör det förflutna och tillåter honom att spela likt sin tidigare standard, kan Forsberg hjälpa Avalanche tillbaka till slutspelsracet. Laget har rasat de senaste veckorna och Forsbergs närvaro kommer tända gnistan i laget enormt mycket.

Foppa är tillbaka, förhoppningsvis frisk igen, och han kommer med säkerhet göra detta Avalanche betydligt roligare att titta på.

Rick Sadowski

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL