Zibanejad lämnar NHL för Djurgården

Foto: Mika Zibanejad.
HOCKEY

Grattis alla Djurgårdsfans.

Mika Zibanejad, 18, kommer hem.

Ottawa Senators meddelar under onsdagskvällen att forwarden lämnar Nordamerika för att spela i elitserien denna säsong.

– Jag är inte ett dugg ledsen, säger Zibanejad till Sportbladet.

Enligt NHL:s regler får en klubb matcha en rookie i nio matcher innan kontraktet börjar gälla.

Mika Zibanejad har varit upp och ned under sina nio matcher i Ottawa där han svarat för en assist. Ottawas general manager Bryan Murray sa häromdagen att beslutet är svårt.

– Han vill spela här och jag tycker han är bra nog för att göra det. Vi ska ha ett samtal och försöka ta ett bra beslut långsiktigt, sa Murray till Ottawa Citizen.

I kväll kom beskedet att Zibanejad lämnar NHL och återvänder till Djurgården, där han förra säsongen slog igenom med buller och bång.

”Blandade känslor”

– Mika spelade för att överleva och inte göra misstag. När allt kommer omkring känner vi att det här var rätt beslut.

Zibanejad själv har svårt att beskriva känslorna.

– Det är lite blandade känslor. Men det är ändå skönt att få besked var man står och var man ska någonstans, säger han till Sportbladet.
Går känslorna att beskriva?
– Det är svårt. En del av mig vill vara kvar, men en annan del vill spela i Djurgården en säsong till… Nu blev det som det blev och jag är inte ett dugg ledsen på det sättet, jag är glad att få chansen med Djurgården ett år till och kunna utveckla mitt spel. Nu vet jag verkligen vad som krävs av mig för att spela här borta.

I Djurgården tar man förstås emot sin supertalang med öppna armar. Laget har haft en tung start och trots att man var topptippade inför säsongen, ligger man nu utanför slutspelsplats.

Spelar på tisdag?

– Kul. Mika är kanske just nu besviken, men efter ett tag så tror jag att Mika kommer bli nöjd i elitserien, säger assisterande tränaren Tomas Montén.

– Mika är tänkt att gå i någon av våra första kedjor och så var det ju tanken i Ottawa där det planerades att han skulle bli andrecenter bakom Jason Spezza. Klarade han det så tillför han nog kraft i vårt lag också.

Troligen kommer Zibanejad att flygas hem på fredag kväll, amerikansk tid. Därmed lär han inte vara aktuell förrän tidigast matchen mot Frölunda på tisdag.

– Det känns som att man vill ha minst ett träningspass innan, säger Zibanejad.

ARTIKELN HANDLAR OM