Abrahamsson: De ska spela i hockey-VM

HOCKEY

De är klara, de har chansen och de får tidig semester - enligt Sportbladets reporter

Foto: Dick Axelsson (nummer 16) är en av spelarna som har chansen att spela VM.

Två övertygande vinster mot Tjeckien och Ryssland räckte för att Tre Kronor skulle säkra turneringssegern i LG Hockey Games.

Dagens match mot Finland handlar bara om ära och prestige.

Vilka spelare har ordnat en VM-plats och vilka kan boka semesterresor i april?

Sportbladets Hans Abrahamsson har gått igenom den svenska truppen och bedömt samtliga spelares VM-chanser.

SKA MED TILL VM

Stefan Liv, mv, Sibir

Given etta i Europa och det finns nog inte många NHL-målvakter Mårts väljer före Liv. Åker knappast till VM om han inte är uttalad förstemålvakt. Har bra chans att bli det.

Magnus Johansson, b, Linköping

Han är helt otroligt bra i match efter match. Given i VM-truppen och med största sannolikhet blir han också lagkapten. En drömspelare att ha i ett lag.

Mattias Ekholm, b, Brynäs

Gör en helt fantastisk säsong och samarbetet med Magnus Johansson fungerar klockrent. I dagsläget är de två ett givet backpar i VM.

David Petrasek, b, Minsk

Har höjt sig ytterligare en nivå i Ryssland och känner stort förtroende från Mårts. Det finns många spelskickliga högerfattade backar, men Petrasek är högaktuell för VM-spel.

Niklas Persson, f, Neftechimik

Kan användas både som center och ytterforward och i alla spelformer. Persson är en drömspelare för en förbundskapten och känns snudd på given i ett VM-lag.

Jonas Andersson, f, Kazan

Poängkung i förra VM och Andersson ser minst lika bra den här säsongen. Härlig fart och arbetskapacitet. Dessutom en pålitlig poängproducent.

HAR CHANSEN

Mattias Sjögren, f, Färjestad

Blir bara bättre och bättre i landslaget. Riktigt vass i de två LG-matcherna och kan mycket väl vara ett centeralternativ i en tredje- eller fjärdekedja.

Dick Axelsson, f, Färjestad

Snudd på magisk mot Tjeckien och bra även i går. Med ett bra slutspel är han högaktuell. Mycket hänger på vilka offensiva pjäser som blir tillgängliga från Nordamerika.

Martin Thörnberg, f, HV 71

Gör sin bästa turnering under LG Games och har definitivt stärkt sina möjligheter att få spela VM. Hård spelartyp som definitivt har ett internationellt snitt.

Daniel Larsson, mv, HV 71

Har inte spelat bort sina möjligheter under säsongen och är definitivt aktuell som andre- eller tredjemålvakt i VM-turneringen.

Rickard Wallin, f, Färjestad

Det märks att han varit långtidsskadad. Det riktiga klippet i åkningen saknas. Är ingen VM-spelare i dagsläget, men med ett riktigt bra slutspel kan Wallin bli aktuell.

Björn Melin, f, Fribourg-Gottéron

Har varit en plusvariant under EHT-turneringarna, dock inte troligt att det räcker till en VM-plats. Samtidigt kryllar det inte av högerfattade forwards att välja bland.

Sebastian Erixon, b, Timrå

Spelat samtliga tre turneringar och skött sig klart godkänt. Väger lite lätt, men kompenserar det med fin skridskoåkning och bra rörlighet. VM? Nja, tveksamt om det räcker.

Markus Krüger, f, Djurgården

Gedigen och klok som få. Jobbar hårt, spelar fram, och mot Ryssland kom även första målet. Kämpar om en centerplats mot namn som Wallin och Sjögren.

FÅR TIDIG SEMESTER

Joakim Lindström, f, Skellefteå

Har verkligen jobbat och försökt, men offensivt vill det inte riktigt lossna. Har inte visat tillräckligt för att vara aktuell för den offensiv roll i ett VM-lag.

Niklas Nordgren, f, Rapperswil

Egentligen samma som med Lindström. Nordgren känns inte som en tredje- eller fjärdekedjespelare och är inte tillräckligt bra för en producerande kedja i ett VM.

Daniel Brodin, f, Djurgården

Gillar Mårts skarpt, och tillför mycket energi med sin spelstil. Men Brodin känns inte som någon färdig VM-spelare.

Elias Fälth, b, Luleå

Det vimlar av offensiva högerfattade backar (Johansson, Rundblad, Petrasek och eventuellt Strålman och Erik Karlsson) och i den konkurrensen räcker inte Fälth till.

Daniel Fernholm, b, Minsk

Har stundtals problem med tempot och det kommer definitivt inte att gå långsammare i VM. Här finns det bättre alternativ för Mårts att plocka in.

Mathias Tjärnqvist, f, Djurgården

Är en mästare framför motståndarnas mål, men Tjärnqvist har inte riktigt farten för att spela den ishockey som Pär Mårts förespråkar.

Jimmie Ericsson, f, Skellefteå

Var bänkad i går mot Ryssland. Att Ericsson är användbar som både ytterforward och center lär knappas räcka till en VM-plats. Måste till ett ruskigt bra slutspel för att chansen ska leva.

Simon Hjalmarsson, f, Luleå

Överraskningen i truppen till LG, och Hjalmarsson är på sin höjd aktuell för de förberedande landskamperna inför VM.

Jan Sandström, b, Luleå

Kallades oväntat in när Tim Erixon blev sjuk. Oddsen på att Sandström spelar VM känns mikroskopiska.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor