Västerås straffseger räddade AIK i kvalet

AIK föll mot Örebro efter straffar – men har en liten chans till SHL-spel nästa säsong.

Tacka Västerås för det.

Jumbolagets vinst i Ängelholm gör att AIK:s hopp lever inför slutomgången.

– Det är långsökt, säger Daniel Larsson till Sportbladet.

AIK är i ett prekärt läge i kvalserien – men har fortfarande en liten möjlighet att nå SHL till hösten.

Under fredagen föll laget mot Örebro med 2–1 efter straffar. AIK är därmed fortfarande nästjumbo i tabellen och måste passera tre lag i slutomgången.

Seger med två mål krävs

Men till andraplacerade Rögle är avståndet bara tre poäng. AIK måste därmed vinna med minst två mål i Ängelholm på måndag och samtidigt hoppas på att Djurgården förlorar mot Västerås och att Malmö faller mot Örebro.

– Det är bittert i dag igen. Vi hade behövt vinsten. Teoretiskt sett har vi en jätteliten chans men två andra matcher ska gå in. Hade vi vunnit i dag hade vi haft ett bra läge, säger Daniel Larsson till Sportbladet.

AIK-målvakten ser inte en särskilt stor SHL-möjlighet, just med hänsyn till att AIK:s dröm är i händerna på två andra lag.

– Det är två andra matcher som måste gå in. Västerås har inget att spela för och Örebro ska också vinna. Mycket kan hända. Men måste göra vårt men det gör vi inte idag, säger han.

Kavalkad i missar

I straffläggningen på Hovet missade lagen sina fem första straffslag. I den sjätte kom avgörandet när Marcus Weinstock överlistade Daniel Larsson medan Michael Nylander tappade pucken i dragningen.

Gnaget skulle varit ute ur SHL-diskussionerna om Rögle besegrat Västerås. Men kvalseriejumbon var betydligt hetare i straffläggningen och tog bonuspoängen i Lindab Arena.

Drömstart

AIK fick annars en smakstart hemma på Hovet. Klockan stod på 3.15 när Jonas Liwing sköt utifrån och Dennis Nordström petade in en returen bakom Henrik Lundberg i gästernas mål.

Men Örebro, utan sex ordinarie spelare, kom tillbaka i mittperioden. Junioren Anton Brehmer skarvade fram pucken till Johan Wiklander som lyfte in 1–1.

AIK tryckte på rejält i den tredje akten och tog ut målvakten i slutskedet för att gå för tre poäng. Men Lundberg höll tätt och matchen gick en förlängning som slutade mållös. Där blev Marcus Weinstock enda målskytt.

Daniel Larsson har redan tankarna på måndag.

– Det enda vi kan göra är att gå in och försöka vinna matchen. Vi har satt oss i den här skiten själva så det är det vi får försöka göra, säger Daniel Larsson.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!