”Förstod det skulle bli så här om AIK spelade upp Djurgården”

Hälsningen till AIK – på ishallen

AIK hjälpte Djurgården att nå SHL.

I natt sprejade någon eller några ”GLÖMMER ALDRIG! FÖRRÄDARE!!”, på Ritorps ishall, AIK:s träningshall.

– Jag är inte förvånad. Jag förstod att det skulle bli så här om AIK spelade upp Djurgården, säger Thomas Lööw, säkerhetansvarig, AIK Hockey.

– Jag förstår besvikelsen hos alla fans. Men det är beklagligt att det blir förstörelse, säger tränaren och sportchefen Daniel Rudslätt.

Thomas Lööw har inte sett klottrandet på Ritorps ishall när Sportbladet når honom på tisdagsförmiddagen. Men han låter inte överraskad.

– Nej, det förstod jag redan när slutsignalen gick. Jag läste på AIK-forum i går, det spyddes en hel del galla. Sånt här har hänt förr. Men det brukar lägga sig. Det är klart att många AIK-supporters tycker att vi ska torska stort mot Rögle, så att Djurgården får hålla sig kvar i allsvenskan. Men nu blev det inte så, säger han.

”Ekonomi i det här”

– Sedan är det ju känsligt att ”Rudan” (sportchefen och tränaren Daniel Rudslätt) och ”Frasse” (sparkade tränaren Rikard Franzén) har spelat i Djurgården tidigare. Och det är ju ekonomi i det här. Hade båda lagen spelat i allsvenskan kunde det ha blivit en massa derbyn. Det hade inte varit någon skillnad om det varit tvärtom, att Djurgården hade spelat upp AIK. Då hade det också blivit tjafs.

Bedömer du det som någon fara för spelarnas säkerhet?

– Nej. Det är nog inga problem alls. Det är väl bara en som har kontrakt, så det ska ändå byggas en helt ny trupp till nästa säsong.

AIK förlorade visserligen mot Rögle, men ”bara” med 4–3. Eftersom Djurgården krossade Västerås med 6–2 gick laget till SHL tack vare bättre målskillnad.

– Som AIK-are mår man dåligt i dag. Det blir en tung dag, men vi måste gå vidare, säger Daniel Rudslätt.

– Det har varit en väldigt tung säsong. Vi har inte lyckats med vår målsättning och nu måste de som är över mig analysera mitt jobb.

Vill du vara kvar?

– Jag kan inte svara på det en sån här dag. Just nu känns det bara tomt.

”Hockey går ut på att vinna”

Enligt AIK:s assisterande tränare Mattias Norström, som även sitter med i sportrådet, fanns det aldrig några planer på läggmatch:

– Aldrig! Hade jag fått indikationer på att det fanns någon sån inställning från ledarstaben skulle jag ha lagt ned det jag håller på med direkt. Hockey går ut på att vinna och det ansvaret har man mot laget och klubben. Man ska göra allt man kan i alla situationer för att vinna, säger Norström.

Om den hotfulla texten på Ritorps ishall säger han luttrat:

– När det inte går som alla hoppas är man en förrädare. Det är den verkligheten som har blivit inom hockey och fotboll, framför allt i storstadslagen. Om ett par år höjer man inte ens på ögonbrynen om det fortsätter så här. Det är en del av vardagen för spelare och ledare kring idrottslag. Hotbilder gör det svårt att attrahera ledare som vill hålla på med det här för att man älskar idrott.

Har ni upplevt några direkta hot?

– Nej, vi kom hem till Hovet med bussen vid femtiden i morse. Då var det lugnt och stilla.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!