Finsk målvaktsrookie hjälte för mästarna

HOCKEY

Raanta nära hålla nollan när Chicago fick revansch

Foto: Antti Raanta.

NEW YORK. Nu är finske målvaktsrookien Antti Raanta så bra att han jämförs med tomten i Chicago.

”Raanta Claus”, löd rubrikerna efter 3-1-segern mot Los Angeles Kings i natt.

– Synd bara att jag släppte in ett mål, det hade jag velat ha tillbaka, säger den blåvite sensationsmannen med ett leende.

Ja, regerande mästarna kom tillbaka snabbt efter den oväntade 7-3-smällen mot Toronto i lördags och gjorde tre mål redan i första perioden mot LA Kings i natt – och det var första gången på arton matcher någon överhuvudtaget lyckades göra mål på Kalifornien-laget under de första 20 minuterna.

Sedan spikade alltså finländaren Antti Raanta – som övertagit rollen som Chicagos förstemålvakt i skadade duon Corey Crawfords och Nikolai Khabibulins frånvaro – igen i kassen.

– Jag ville glömma det som hände i Toronto. Jag tyckte i och för sig att jag gjorde bra saker då också och vet inte riktigt vad som hände. Men det viktiga var att fokusera enbart på den här matchen och det lyckades ju, säger han till Blackhawks hemsida.

Nära hålla nollan

Ja, faktum är att 24-åringen – finsk mästare med Ässät i våras – var på väg att hålla nollan, men när knappt fyra minuter återstod lyckades Alex Martinez överlista honom.

– Ja, det var lite synd. Det målet skulle jag vilja ha tillbaka, säger han med ett leende.

Han får trösta sig med att ha blivit jämförd med tomten. Finare hedersbetygelse finns ju inte.

Niklas Hjalmarsson stod för en assist i matchen.

■ ■ ■

Selänne målskytt igen

Apropå finländare gjorde Teemu Selänne sitt första mål sedan 20 oktober när Anaheim slog Edmonton hemma i Honda Center i natt.

Den store hjälten var dock Dustin Penner, som prickade in det matchavgörande 3-2-målet när lite drygt tre minuter återstod av matchen – efter förarbete av svenske backrookien Hampus Lindholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL