Dif föll igen – nu väntar ödesderby

Publicerad 2014-03-23

Fortsatt sist – fem poäng från uppflyttning

Djurgården fick ett mål till skänks – men föll ändå med 5–2 i Örebro.

Nu väntar ett ödesderby mot AIK på tisdag.

– Vi vet att vi har kniven mot strupen, säger Joakim Eriksson till Sportbladet.

Djurgården hade inte mycket att sätta emot Örebro i Behrn Arena under söndagen. I stället visade hemmalagets nyförvärv Ville Viitaluoma, 33, klassen. Viitaluoma, hämtad från HPK för att förstärka Örebro i kvalet, stod för två mål och en assist när SHL-laget kom tillbaka starkt från förlusten i Malmö i fredags.

Viitaluoma inledde med att bomba in 1–0 i powerplay i den första perioden sedan Jere Sallinen stått för en fräck passning bakom ryggen.

Smörpassning

Finländaren fortsatte med en smörpassning fram till Nick Plastino som fick öppet mål och enkelt kunde lägga in 2–1. Och när Djurgården än en gång kvitterat slog Viitaluoma till igen. Jared Aulin stod för passningen till Örebrovärvningen som slog in 3–2 strax före den andra periodens slut.

Men det var ett Djurgårdsmål som var matchens snackis. Henrik Lundberg fick chansen i Örebromålet i stället för Tim Sandberg. Men 23-årige Lundberg stod för en av säsongens största målvaktstavlor när Djurgården kvitterade till 1–1. Målvakten skulle ut och stoppa en puck i högra sarghörnet men fick felträff, ramlade – och tvingades se Marcus Sörensen skjuta in kvitteringen i det öppna målet.

Djugården fortsatt sist

I och med segern befäster Örebro sin position som kvalseriens topplag. Örebro har nio poäng och leder serien före Rögle som har spelat in åtta.

Djugården befinner sig i andra änden av tabellen. Med endast tre poäng på fyra omgångar är Dif sist i kvalserien. Värsta konkurrenten AIK har fyra – och inför derbyt på tisdag är pressen stor på båda lagen. Förloraren i derbyt tappar ännu mer mark på toppstriden.

– Vi vet att vi har kniven på strupen och att vi måste vinna de två kommande hemmamatcherna. Så är det bara. Vinner vi de matcherna så har vi tre segrar av sex och då är vi i allra högsta grad med, säger Djurgårdens Joakim Eriksson till Sportbladet.

Och vinner ni inte?

– Då är vi avsågade. Det är ju statistiskt säkerställt att man inte har råd med fem förluster i en kvalserie. Men det jag kan säga är att vi inte kommer att behöva någon tändvätska inför derbyt på tisdag. Snarare måste vi vara kyliga. Då får vi reda på vilket lag som är bäst i Stockholm och då får vi titta i tabellen igen.

Eriksson hymlar inte med att han har full koll på Djurgårdens prekära läge.

– Det är ett race på tio matcher och man måste vinna sex eller sju matcher. Det är klart att man kollar på tabellen och är medveten om läget. Men vi får ta en match i taget nu och fokusera på det vi kan påverka, säger han.