Mejla

Tomas Ros

Ros: Här är drömspelarna till VM

Sportbladets expert: VM avgörs i Nordamerika

Publicerad:
Uppdaterad:

Första VM-truppen är presenterad.

Kul att tio NHL-spelare tackat ja – men Tre Kronor behöver mer spets för att få fira på Ströget i maj.

Drömmen: att Washington och Nashville åker ur Stanley Cup. Då kan vi börja dra upp festplanerna.

Det börjar närma sig.

Ishockey-VM i Danmark, som är Danmarks största idrottsevenemang någonsin, och som anses som den största svenska hockeyfesten utomlands eftersom 50 000 svenskar köpt biljetter till turneringen.
Tre Kronor är regerande mästare och förhoppningarna är stora bland fansen och de har ju vant sig med att sjunga, eller bröla, ”VM-guld” relativt ofta senaste åren.

Guld 2013 och guld 2017.

Men VM avgörs faktiskt – i Nordamerika.
En sanning som fortfarande håller även fast KHL lockar allt fler spelare och Schweiz studsat upp någorlunda senaste åren.

Tre Kronor har fyra landslag i NHL, med extremt duktiga hockeyspelare, och allt handlar om vilka lag som missar slutspel eller vilka lag som missar att ta sig vidare från första rundan.

Öser in NHL-kompetens

Nu har Tre Kronor fått ja från tio NHL-spelare.

Elva om man räknar med Lias Andersson, som tillhör New York Rangers organisation. Största namnen är centern Mikael Backlund och backarna John Klingberg och Oliver Ekman Larsson.

En stor eloge till landslagsledningen för att de klarar av att hålla en fin kontakt med NHL-svenskarna dag efter dag. Det är det jobbet som vi nu ser frukten av. De tidigare landslagsledningarna var inte alls lika lyckosamma i den charmoffensiven som Team Grönborg är.

Förbundskaptenen håller också fast vid sin linje att mass-plocka spelare från NHL. Han kommer invänta så många så möjligt och försöka få ihop 15-16 namn till dess att pucken släpps 4 maj i Köpenhamn.

Jag tror OS gav Grönborg ännu ett bevis att det är i NHL som kraften finns, den som kan vinna guld. Det räcker inte med de bästa svenskarna från SHL eller KHL.

Något jag håller med om.

Behövs en powerduo

2013 var det sedinarna som vann guldet till Tre Kronor.

2006 var det Henrik Zetterberg. Michael Nylander Niklas Kronwall och Mikael Samuelsson sam var ryggraden.

Innan dess kan ses som Peter Forsberg och Mats Sundin-eran och guldet 1998 var en frukt av de båda superstjärnornas ankomst till Tre Kronor. 

Guldet 2017 kan tillskrivas Henrik Lundqvist samt William Nylander och Nicklas Bäckström.

Ni märker själva: vi behöver den där sista spetsen från Nordamerika.

Och den finns inte just nu i Tre Kronor.

Hålla tummarna för Colorado

Om jag vore Tre Kronors lagledning så skulle jag bänka mig framför Viasat på nätterna och hålla tummarna för Los Angeles Kings, Columbus och Colorado.

Då finns spelare som Filip Forsberg, Niklas Bäckström, André Burakovsky, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm och inte minst William Karlsson tillgängliga.

En förstakedja med Karlsson–Bäckström–Forsberg skulle vara underbar att kika på i Royal Arena i Köpenhamn. Det skulle vara en av VM:s bästa enheter.

Då kan fansen börja drömma om ett nytt guld.

avTomas Ros

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM