Färjestad svenska mästare i ishockey

LULEÅ/STOCKHOLM. Färjestad förstörde festen i Luleå.

Efter 3–0 i den sjunde och avgörande finalen tog klubben sitt tionde SM-guld.

– Jag trodde inte att sådant här kunde hända, säger Linus Johansson i tårar.

Beställ ditt eget GULDLÖP här – föreviga Färjestads succé

Färjestad var guldtippade inför säsongen, men slutade sexa i grundserien efter att spelet gått upp och ner. Men i slutspelet hände något. I den sjunde och avgörande finalens första period var det dock Luleå som tog taktpinnen, men målen uteblev.

Åtta minuter in i den andra perioden hade båda lagen ett jätteläge att spräcka nollan. Pontus Andreasson brände först ett friläge och sedan svängde spelet åt andra hållet, men det förblev mållöst. I slutet av perioden fick Färjestad chansen i dubbla powerplay, men inför den sista perioden stod det fortfarande 0-0.

Linus Omark hade show några minuter in i den tredje perioden när Luleå skapade läge efter läge. Närmast var Sami Lepistö som prickade stolpen. Men det var Färjestad som gjorde målet. Jesse Virtanens skott styrdes via en Luleåklubba och in i mål.

– Det är ett riktigt skitmål. Det är ett ihopslag det är sådana saker som avgör, säger C Mores expert Niklas Wikegård.

”Det är sinnessjukt”

Luleå jagade en kvittering och hade en puck i ribban, men med två minuter kvar avgjorde Linus Johansson matchen med sitt 2–0-mål. Efter målet kastades saker in på isen från hemmapubliken och det blev därmed en lite paus i matchen. Luleå tog ut målvakten när matchen kom igång och då kunde Joakim Nygård sätta 3–0 i tom kasse.

Det är Färjestads tionde guld och det första sedan 2011.

– Jag trodde inte att sådant här kunde hända. Jag vågade inte tro på det förrän det var fem sekunder kvar. Jag har drömt om det här så länge så jag fattar inte att det här händer, säger Linus Johansson och fortsätter: 

– De är bättre i första. I andra tar vi över och i tredje går vi det här målet som behövs och sedan får jag ett gratisläge. Det är sjukt.

Det är glädjetårar? 

– Ja, så in i helvete. Jag har fan hjärtflimmer.

Per Åslund var lika glad.

– Det känns så jävla gött. Vi har slått ur underläge från kvarten. Vilket jävla grupp vi har. Vi tror på det och har spetsen och avgör, säger Färjestadspelare som dock tycker att det borde delats ut två guld.

– Ja, faktiskt. All kredd till Luleå, det var en jävla tuff serie. Kredd till publiken här och vår publik hemma. Det har varit helt magiskt att spela. 

Bildextra från SM-finalen:

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!