Förvirringen kring Västerås nyförvärv

Syvatoslav Grebenshchikov.
Syvatoslav Grebenshchikov.

Västerås IK har gjort två ryska nyförvärv i Syvatoslav Grebenshchikov och Ilya Arkalov. De har båda debuterat för klubben men nu råder det förvirring om allt gått rätt till med registreringen.

– Jag känner mig som sämst på plan, säger Västerås IK:s sportchef, Patrik Zetterberg.

Västerås IK rustade laget med två meriterade nyförvärv från KHL strax innan övergångsfönstret stängde. Både Syvatoslav Grebenshchikov och Ilya Arkalov har debuterat för laget och hjälpt västeråsarna till seger.

Men under lördagen höjdes det funderingar kring nyförvärvens arbetstillstånd.

– Det kom från ingenstans. Det som jag fått till mig är att det är en anmälan som ifrågasätter att deras arbetstillstånd är giltiga. Någon har ifrågasatt att om de är spelklara, säger Västerås sportchef, Patrik Zetterberg.

Hur kan det ha gått till?

– Det undrar jag också. Jag har agerat som att allt är grönt. Vi har pratat med Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman som ha fått klartecken från hockeyförbundet. Jag har själv stämt av med Migrationsverket och de sa att det var grönt. Jag har ingen anledning att misstro det, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig som sämst på plan. Vem kan jag lita på, vem kan jag vända mig till? Jag hoppas verkligen att det framkommer att vi i Västerås inte skulle spela med spelare som inte är registrerade.

”Fundamentalt fel”

Patrik Zetterberg är uppgiven över hela situationen och hoppas på en lösning så snabbt som möjligt.

– Det är väldigt märkligt på så många plan. Spelarna är ju registrerade i hockeyförbundets system och ingen från varken förbundet eller ligan har höjt på ögonbrynen. Hur kan det ens finnas en möjlighet att registrera en spelare i deras system om det finns det minsta tveksamhet? Då är det något fundamentalt fel.

Riskerar poängavdrag

Nu riskerar Västerås att få ett tufft poängavdrag. De ligger nämligen hårt ansatta i kampen om sista slutspelsplatserna. Får de poängavdrag, så ramlar de ner under strecket.

– Om vi ska bli av med poäng så är det ju för jävligt när vi agerat i god tro. Det har varit en tuff natt. Det har inte funnits någon att vända sig till och tankarna springer lätt iväg då. Vi vill reda ut det här, så fort som möjligt, säger Patrik Zetterberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!