NHL-svepet: Janmark kastade handskarna

Publicerad 2024-02-25

NEW YORK. Canuckerna bröt sin förlustsvit och en oväntad svensk kastade handskarna, noterar vi i nattens NHL-svep.

NATTENS VÄNDNING

Vancouver såg ut att vara på väg mot femte raka förlusten i sin hemmamatch mot Boston – den alltjämt impopulära motståndaren i 2011 års Stanley Cup-final.

Efter två perioder låg de under med 2-0, sedan bland andra Jesper Boqvist fintat brallorna av Thatcher Demko och satt tredje målet på kort tid.

Men sista 20 minuterna samlade sig canuckerna till en mäktig ”push” och med drygt en minut kvar av ordinarie matchtid kvitterade backen Filip Hronek, på assist från Elias Pettersson.

Sedan avgjorde Brock Boeser i ett powerplay på övertid.

– Vi visade verkligen karaktär och kan vara stolta, säger JT Miller, som assisterade till samtliga tre hemmamål.

NATTENS SVENSKE SLAGSKÄMPE

Mattias Janmark har sannerligen inte gjort sig känd som någon slagskämpe under sina år i NHL, men i nattens ”Battle of Alberta” steg han in i ringen.

Calgarys Blake Coleman utsatte Connor McDavid för en oöm tackling och det får man inte, tycker de i Edmonton. Så den 31-årige stockholmaren kastade handskarna, började veva och ”vann” det som blev en rätt intensiv fajt.

Lite senare gjorde ”Jana” ett snyggt backhand-mål också, på assist från Mattias Ekholm. Men då var det redan försent. Vid det laget hade Flames redan säkrat det som till sist blev en något oväntad 6-3-seger i det sedvanligt griniga och stökiga derbyt.

Mikael Backlund, Oliver Kylington och Rasmus Andersson svarade allesamman för framspelningar.

Janmark agerade efter en tackling på Connor McDavid (till höger i bild)

NATTENS STRECKRACE-TRIUMF 1

Det är extremt trångt i kön runt det västra playoff-strecket, så de inblandade lagen måste i princip ta full pott hela tiden – och det ser Nashville Predators verkligen till att göra just nu.

De bärgade fjärde raka segern i natt, med 4-2 borta mot hyggligt sprattlande San Jose-hajar. Därmed försvarade de sin position på andra wild card-platsen i tabellen.

Filip Forsberg stänkte in i ett snyggt powerplay-mål – det 27:e för säsongen – på assist från Gustav Nyquist och i slutet satte samme Nyquist en puck i tom kasse. På assist från Forsberg.

Filip Forsberg.

NATTENS STRECKRACE-TRIUMF 2

Minnesota hade en tung segermatch mot Edmonton i benen när de radade upp sig för ”back-to-back”-duell mot Kraken i Seattle, men de gjorde ändå vad de skulle och vann med 5-2.

Det betyder att även de hakar på i nämnda race, glappet upp till Nashville består av blott två poäng.

Seattle, däremot, halkar utför och är nu fem poäng efter huvudkonkurrenterna.

Marcus Johansson prickade in ett mål på sina gamla kompisar i Seattle och Joel Eriksson Ek noterades för en assist, precis som hemmalagets Adam Larsson.

Marcus Johansson jublar.

NATTENS STRECKRACE-TRIUMF 3

Avhängda Anaheim stod upp bra i derbyt mot LA Kings – kallat ”Freeway Faceoff” och tvingade fram både förlängning och straffavgörande. Men till sist lyckades Kings krångla sig till en 3-2-seger. Varmed de inte bara håller undan på första wild card-platsen utan även utmanar Edmonton, som samtidigt förlorade mot Calgary, om tredjeplatsen i Pacific-divisionen.

Jakob Silfverberg piskade in ett mål och Leo Carlsson satte en snygg straff - och hos Kings var Adrian Kempe en av de ledande med assist till bägge spelmålen.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

Ottawa vann med 4-3 över regerande mästarna från Vegas efter straffavgörande (Erik Brännström och William Karlsson spelade fram till varsitt mål och i hemmakassen stoppade Anton Forsberg 26 skott), medan Dallas tog en tung 2-1-seger borta mot Carolina (en assist för Jesper Fast).

NATTENS SVENSKAR

Gustav Forsling, Florida Panthers

– Svarade för en femplus-avslutning mot Washington, när han först upphävde ett tre-mot-en-läge motståndarna kom loss i och bara sekunder senare själv smällde in sudden death-pucken.

William Nylander, Toronto Maple Leafs

– Drog med tre assist ifrån i toppen av svenska poängligan och framspelningen till Tyler Bertuzzis matchavgörande mål var ett sannskyldigt mästerverk.

Jesper Boqvist, Boston Bruins

– Lurade Thatcher Demko till månen med finterna innan senaste tidens tredje fullträff

Marcus Johansson, Minnesota Wild

– Hämnades på Seattle med ett rappt skott Joe Daccord inte förmådde stoppa.

Filip Forsberg, Nashville Predators

– Prickskött verkligen in säsongen 27:e balja i San Jose.

Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks

– Alltid bra mot LA och det var han nu också.

Adrian Kempe, LA Kings

– Kings gjorde två mål i ”The Freeway Faceoff” och Adrian spelade fram till bägge.

Mattias Janmark, Edmonton Oilers

– Ett ofullbordat Gordie Howe hattrick i en rond i ”The Battle of Alberta” får ses som godkänt.

Anton Forsberg, Ottawa Senators

– Tog framförallt alla straffar mästarna försökte sätta på honom.

Följ ämnen i artikeln