Skarsgårds känslosamma ord om Börje Salming

Valter Skarsgård har förberett sig för rollen som Börje Salming i fyra år.

Under torsdagen dog ikonen – samtidigt som inspelningen av serien om hans liv pågår i Toronto.

– Jag tror inte att jag hade varit den personen jag är i dag om det inte hade varit för Börje, säger en känslosam Skarsgård till Sportbladet.

Börje Salming har berört många med sin karriär, men kanske framför allt med sitt sätt att vara. I april blev det offentligt att hockeyikonens liv blir en serie på Viaplay, men projektet har varit igång betydligt längre än så. 

Huvudrollsinnehavaren Valter Skarsgård har förberett sig på rollen som Börje Salming i fyra år. När beskedet om legendarens död kom befann sig Skarsgård i en speciell situation – mitt under inspelningen i Toronto.

– Det har varit märkligt. Det kom så plötsligt. Jag var inte beredd på att det skulle gå så fort. Man visste väl att han inte hade så långt kvar, men jag tror att vi alla trodde att han hade mer tid än så här. Det är oerhört tragiskt, säger han och fortsätter: 

– Det är skittungt och mörkt. Jag tänker väldigt mycket på hans familj och hur fruktansvärt det måste vara för dem. Det är för jävligt.

”Kunde inte acceptera det”

27-åringen är nedstämd och märkbart tagen när Sportbladet når honom på telefon i Toronto. Han och Salming har fått ett speciellt band under åren.

Valter Skarsgård spelare Börje Salming i ny dramaserie om hockeyikonens liv.
Valter Skarsgård spelare Börje Salming i ny dramaserie om hockeyikonens liv.

– Jag har träffat honom flertalet gånger och kommit honom väldigt nära. Det är en speciell situation att gestalta hans liv och det är svårt att sätta ord på vad det betyder för oss båda. Jag tror inte att jag förstod hur mycket han betytt för mig. De senaste fyra åren, framför allt de senaste två, har jag dedikerat till att tänka på honom varje dag för att preppa för det här. Det har känts så nära för att jag har behövt vara så mycket i det. 

Beskedet om Salmings död kom som en chock för Skarsgård. För mindre än två veckor sedan träffade han och produktionen, där bland andra skådespelerskan Hedda Stiernstedt också ingår, ikonen under hyllningarna i Toronto. 

– Det var emotionellt. Man visste inte att det var sista gången, men jag var väldigt glad att se honom och det kändes som att han var rätt glad att se oss också. Det är så märkligt. Man trodde verkligen inte att det skulle vara så här nu. Jag såg nyheten av en slump precis när Toronto la upp det och jag kunde inte köpa det först. Jag fattade liksom inte. Jag skrev till producenten "vad är det här? vad snackar de om? Ingen visste liksom något, säger Skarsgård och fortsätter: 

– Det var så surrealistiskt och jag kunde inte acceptera att det var på riktigt. Jag satt bara och väntade på att någon skulle bekräfta att det inte stämde. Det är klart att han inte har dött.

Börje lärde honom åka

Skarsgård berättar att Salming har varit väldigt delaktig i serien och kommit med inspel och hjälpt till så mycket han kunnat. Skådespelaren var själv ingen hejare på skridskor när projektet startade, men han har tränats av professionella coacher och Börje själv har också gjort sitt bästa för att lära honom att åka.

– Jag var verkligen inte bra. Men jag har tränat väldigt, väldigt mycket och haft duktiga hockeytränare som har lärt upp mig. Börje var med en gång på träning ganska tidigt och spelade lite med mig och berättade om hans sätt att spela och sådana grejer. Vi pratade rätt mycket om det, säger Skarsgård och fortsätter: 

– Han har haft så fullt upp innan sjukdomen och var en aktiv person, men han sa att han gärna hade kommit fler gånger och att han hade tänkt göra det. Jag sa "gör din grej, du behöver inte känna skuldkänslor för att du inte har hunnit”.  

Valter Skarsgård träffar Börje Salming i samband med hyllningarna i Toronto.
Valter Skarsgård träffar Börje Salming i samband med hyllningarna i Toronto.

Hur kommer du att minnas honom?

– Som den killen. Som ber om ursäkt för att han inte hunnit fast han har fullt upp med sitt liv, och det var verkligen inget han behövde göra. Han var en otroligt fin person, omtänksam, ödmjuk och jag är så otroligt tacksam för att jag har fått lära känna honom. Jag har väldigt mycket att tacka honom för. Jag tror inte att jag hade varit den personen jag är i dag om det inte hade varit för Börje.

Var Börje delaktig i beslutet att du skulle spela honom? 

– Jag vet inte exakt hur processen gick till. Men jag hoppade på väldigt tidigt och Börje var med på första mötet.

”Känns tyngre och viktigare”

Inspelningen av serien börjar lida mot sitt slut i Toronto. För Skarsgård har den kommit att betyda mer och mer för varje månad som gått.

– Det var stort och man kände en väldig press att göra det bra när han var frisk. Det kändes så viktigt för mig att hedra honom på ett värdigt sätt för den person han var. När han blev sjuk blev det ännu viktigare på något sätt och nu när han har gått bort så känns det ännu större och tyngre och viktigare, säger han och fortsätter:

– Jag var inställd på att han inte skulle vara kvar när det var klart, men man hade väldigt gärna velat visa honom mer av det färdiga materialet. Han var väldigt intresserad och vi har skickat över så mycket som möjligt. Som jag har förstått det har han varit väldigt glad och jag är ändå glad att han fick se så mycket och vara så delaktig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!