Beskedet: Så många fans släpper de in

Mora möter Leksand i en direkt avgörande matchserie.
HOCKEY

Dalafest i kvalet.

Då har Mora och Leksand tagit beslutet att släppa in gästande fans till matcherna.

– Ja, vi har haft möte och vi siktar på att cirka 470 bortafans får komma in till matcherna både i Mora och Leksand, säger Christer Plars, vd för Leksands IF.

Nästa onsdag startar "Sista striden", en serie över sju matcher där segraren får en plats i SHL 2017-18.

Mötet mellan Mora och Leksand är extra intressant eftersom lagen är stora rivaler, har en geografisk närhet och har möts hela 166 gånger genom historien.

Under måndagen träffades Mora och Leksand för att reda ut en del frågor, publiken i synnerhet.

Även HA och SHL har samtalat om referensgruppen, situationsrummet och videomåldomare.

Det är ett lag från SHL som möter ett lag från Hockeyallsvenskan och det gör att det finns frågetecken för vilka bestämmelser som ska gälla och hur matchen ska arrangeras vad gäller tillgång för bortafans.

– Vi är inte helt i mål vad gäller publik. Men vi siktar på att Leksand släpper in cirka 470 Morasupportrar och att Mora göra likadant i Smidjegrav när får plats för 470 leksingar, säger vd Christer Plars.

”Pratar i god ton”

Just biljettfrågan är känslig.

Dels för att Smidjegrav bara tar 4500 åskådare och att tio procent ska bestå av leksingar kan ses som att hemmafördelen blir lite naggad i kanten. Och tidigare har Leksands fans bojkottat matcherna i Smidjegrav på grund av olika syn på hur man säljer biljetter till gästande fans.

– Men nu pratar vi i god ton. Kommer bli folkfester, säger Plars, som också bekräftar att Leksand nu återigen får spela i vita tröjor på hemmaplan.

Eftersom Hockeyallsvenskan äger matcherna så blir det domare från både Hockeyallsvenskan och SHL. Men SHLs referensgrupp och situationsrum kommer inte att användas.

– När matcherna går i Tegera Arena kommer vi ha en videomåldomare i situationsrummet i Stockholm. Men beslut som mål, eventuella anmälningar gällande spelarnas säkerhet görs av hockeyallsvenskans domarbas Thomas Thorsbrink samt domarna på isen, säger Hockeyallsvenskans sportchef Sonny Lundvall och fortsätter:

– Vid matcherna i Smidjegrav har man en lokal videomåldomare i Mora. Plus Thorsbrink. Då kan vi inte köra i Stockholm.

Vad är skillnaden mellan målkamera-utrustningen i HA och SHL?

– I SHL kan man begära in fler vinklar och den är bättre. Men jag tycker det är marginellt, säger Lundwall.

ARTIKELN HANDLAR OM