Mikael Nord: ”Är det värt att fortsätta?”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Nord, 42, är SHL:s mest meriterade domare.

Nu överväger Nord för första gången på allvar att sluta som domare på grund av det allt mer utsatta klimatet: 

– Jag tror jag och många andra domare verkligen står i valet och kvalet om det är värt att fortsätta med det här, säger han.

Mikael Nord har dömt i SHL över tio är och fått Guldpipan, priset som årets bästa domare, inte mindre än fem gånger. Han rankas som en av Sveriges absolut bästa domare . Nord berättar nu om ett klimat som kraftigt har förändrats de senaste åren:

– Det är en mycket hårdare och råare attityd. En konkret exempel är en spelare som åker fram till en domare och säger: ”är du helt jävla dum i huvudet?”. Sedan kommer en medspelare fram och frågar vad han sa, när vi berättar säger den spelaren att ”det måste ni ju tåla”. Så långt har det gått, säger Nord och fortsätter: 

– Ord som idiot förekommer oftare. Man kritiserar inte domslut utan personer. Alla vi domare som tagit på oss den randiga tröjan vet att vi får kritik och är inte rädda för det, långt ifrån. Det vi inte accepterar är när språkbruket går långt över gränsen och det handlar mer om personangrepp än om konstruktiv kritik.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Får stora konsekvenser

Mikael Nord är noggrann med att påpeka att det här inte handlar om honom som enskild person och domare utan att han är ett språkrör för samtliga 40 elitdomare. 

Nord säger att utspel mot enskilda domare från spelare och ledare under eller efter matchen får stora följdkonsekvenser:

– Det sätter igång ett gäng andra aktörer som kallar sig fans. De tar sig rätten att gå ett steg till och hota domare till livet, hota deras familjer och till och med göra hembesök. Nånstans måste gränsen gå för vad som är rimligt att en domare ska behöva utstå 2019. 

Nord berättar om en vardag där han och hans kollegor hotas till livet:

– Det har gått så långt att många känner en oro att lämna sina familjer hemma när de åker och dömer. Domare säger åt sina familjer att låsa dörren och inte släppa in någon. Då måste hela hockeyfamiljen ta krafttag. Allt från ledare spelare till fans och medier. Så här kan vi inte ha det i Sverige 2019. 

Har du själv blivit hotad till livet?

– Ja, det har jag. Det är fruktansvärt obehagligt, man känner sig ganska liten då. Man vet inte vad de är kapabla till. Är det på riktigt eller är det någon som sitter en lördagskväll och skickar iväg? Det är det som är det svåra. Vi domare är människor och vi gör fel. Men våra fel och misstag står inte alls i proportion till vad vi får uppleva dagarna efter, eller veckorna efter, i våra familjesituationer för att en ledare eller spelare går ut och säger att vi är så jävla värdelösa.

Oroade för återväxten

Mikael Nord påpekar att han älskar sitt jobb och att det mestadels är fantastisk roligt att vara på isen. Men den senaste tiden har han på allvar övervägt att sluta som domare:  

– Jag tror jag och många andra domare verkligen står i valet och kvalet om det är värt att fortsätta med det här. Ska jag utsätta min familj för det här bara för att jag brinner för det? För det gör jag verkligen, brinner så fruktansvärt mycket. Jag är så glad att vara en del av svensk hockey på hög nivå, men jag är så besviken på baksidan och hur det har blivit.

Enligt Nord fanns inte rena hot mot domare eller deras familjer tidigare:

– För tio år sedan när jag kom upp pratade vi aldrig om det på våra träffar. Nu är det snarare regel än undantag. Tre domare som blivit hotade efter sista träffen. Två stycken som har fått hembesök. Vart är vi egentligen på väg?

Både Nord och domarbasen Tomas Thorsbrink är väldigt oroade över den akuta situationen, men de är minst lika oroade i ett längre perspektiv.

– När det är så här på högsta nivå, att spelare ledare inte sköter sig, sipprar det rakt ner i systemet. Ända ner till ungdomshockeyn och vi får samma problem på U10, U11 och U14. Då är det inget okej. Det finns många unga domare i dag som inte vill döma längre eller han en klump i magen när de ska gå ut och döma, säger Thorsbrink. 

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM