Yakupov dumpas – liksom Gunnarsson

Foto: TT
HOCKEY

Han draftades först av alla 2012.

Nu dumpas Nail Yakupov, 23, av St. Louis Blues.

Svenske målvakten Jonas Gunnarsson, 25, får inte heller nytt kontrakt med Nashville.

Nail Yakupov, 23, gjorde stor succé och formligen öste in poäng i juniorligan OHL innan han valdes som nummer ett i hela NHL-draften av Edmonton Oilers 2012.

Men i världens bästa hockeyliga har ryssen haft svårt att få spelet att fungera. Efter fyra säsonger i Oilers blev han i höstas bortbytt till St. Louis Blues, som hoppades kunna ge det före detta superlöftet en nytändning i karriären.

– Det här är första gången jag får spela i ett riktigt bra lag. Det känns fantastiskt, sa Yakupov efter flytten till Saint Louis-tidningen Post-Dispatch.

Petades under säsongen

Det kom dock inget lyft för forwarden i Blues den gångna säsongen. I stället tampades han med skador och blev mer eller mindre petad större delen av vintern (9 poäng på 40 matcher).

Nu dumpas Nail Yakupov av klubben.

Enligt NHL:s officiella sajt har Blues valt att inte förlänga med ryssen, som därmed får leta efter en ny klubb som free agent från den 1 juli. Och frågan är om han över huvud taget får en ny chans i NHL.

Två som Blues dock väljer att förlänga sina rättigheter för är svenska forwardarna Magnus Pääjärvi och Oskar Sundqvist.

▪▪▪

Samtidigt står det klart att Nashville Predators väljer att inte förlänga med Jonas Gunnarsson, 25. Den svenske målvakten gjorde 16 matcher med farmarlaget Milwaukee Admirals i AHL den gångna säsongen, släppte in 3,29 mål per match och fick aldrig chansen i NHL.

Även han får leta nytt som free agent från den 1 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM