Ros: Mora är bättre än Leksand

Mora spelade i gråa tröjor i försäsongsmatchen mot Djurgården.
Men spelet var allt annat är grått.

Snarare färgstarkt och färgglatt.

Och helt klart kan man bli ett bättre SHL-lag än vad ärkerivalen Leksand var förra säsongen.

Följ ämnen

Tänk vilken buzz det kan bli när ett lag väljer att spela i en tröjfärg som knappt använts tidigare.

Kanske en liten pr-kupp av den mycket street-smarte klubbdirektören Peter Hermodsson i Mora som har så många rävar bakom öronen att man kan döpa om Orsa Björnpark till Rävpark.

Nu är Mora IK i SHL. Man vann allsvenskan och slog ut Leksand med 4–2 i matcher.

Inget snack.

Men det är ett avancemang som kanske inte Mora hade tänkt sig med tanke på klubbens organisation, lagbygge och de tuffa elitlicenskrav som finns, som dock suddats ut och mjuknat något under sommaren.

Nu är försäsongen igång och Mora har fått smaka på SHL-motstånd i form av Djurgården i Vallentuna Istält.

Man ska inte dra någon stor växel av resultatet eller spelet eller någonting.

Får lära sig nya namn

Försäsong handlar om att linjerna i spelet ska sitta, få någon typ av stäm i kedjorna och att spelet i egen zon är stabilt och att målvakterna synkar med hur backarna agerar.

Men sett till Moras match mot Djurgården är man på rätt väg och deras energihockey, eller totalhockey, som man spelade i allsvenskan funkar även mot SHL-motstånd – i alla fall i augusti.

Moras forwards är snabba och kvicka och de svenska hockeyfansen kommer att få lära sig nya namn som David Kasê, Andrew Rowe och Sebastian Hartmann samt retstickan och Linus Klasen-snabbe Jacob Nilsson.

Mora dominerade inte mot Djurgården, men vann komfortabelt med 2–0 efter mål av nye Hartmann och norske landslagsbacken Erland Lesund.

Man spelade smart och kontrade sådär otäckt jobbigt i 140 km/h att Djurgårdens backar nog funderade på om djupa benböj var så smart sätt att ladda upp med inför matchen.

Blixtsnabbt lag

Leksand och Karlskrona har gått igenom det som Mora nu gör. Man har halkat in i SHL kvart i tolv och fått starta sent med att förändra en allsvensk trupp till en SHL-mässig sådan. Det är oerhört svårt med alla gällande kontrakt, toppspelare som redan skrivit på för nya klubbar och i Moras fall så försvårades situationen när Jeremy Colliton, succétränaren, valde att lämna för Chicago Blackhawks i somras. 

Som jag ser det har man större chans än ärkerivalen Leksand att hänga sig kvar i högsta serien. 

Lagbygget är mer spännande än det som Leksand ställde på isen för ett år sedan och jag vet att klubbdirektören Peter Hermodsson älskar att jäklas med SHL och varför inte göra det även på isen.

Man brukar säga att snabbaste laget vinner SM-guld, det som HV lyckades med i april.

Mora har också ett blixtsnabbt lag.

Inte så att det räcker för SM-guld, men väl till att man slipper kvala, igen, mot rivalen fem mil söder om Siljansmetropolen.

Djurgården då?

Laget hade svårt göra mål i SHL 16–17 och till den här säsongen har man tappat 43 mål i spelarförluster och skadade spelare, Daniel Brodin. Spelet i powerplay var sämst i hela SHL förra säsongen och någon ljusning syntes inte mot Mora.

Det måste in mer spetskompetens i laget och kanske värt att ta delar av John Normans väntade skattesmäll om han flyttar hem till Sverige för att få lite kreativitet i offensiv zon och bli ett hot i powerplay, som var uselt mot Mora.