”Dahlin kommer att gå som etta i draften”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
Rasmus Dahlin.
HOCKEY

Mats Sundin är hittills enda svenska hockeyspelare att ha gått som etta i NHL-draften.

Men nu kan han få sällskap.

Hockeysajten HockeyProspect.com tippar att Frölundabacken Rasmus Dahlin blir först ut nästa sommar.

Endast en gång tidigare har en svensk, Mats Sundin (1989), gått som etta i en NHL-draft.

Men nu kan det vara på gång igen.

Redan för en dryg månad sedan flaggade NHL-chefen för scouting av spelare i Europa, Göran Stubb, att Frölundatalangen Rasmus Dahlin, 17, skulle gå först i draften nästa sommar.

– Som det ser ut just nu så kommer Rasmus Dahlin gå först i hela draften. Han är en smart spelare, bra både offensivt och defensivt – och en utmärkt skridskoåkare och puckhanterare. Han gillar att följa med upp och är inte långt ifrån att vara komplett fysiskt. Han behöver bara lära sig att spela enklare, och det kommer han göra, sa Stubb då.

Foto: ULF HÖJER

”Var enastående förra säsongen”

Och nu kommer ytterligare indikationer.

Nordamerikanska hockeysajten HockeyProspect.com har rankat de största talangerna och håller Rasmus Dahlin som den allra största inför nästa sommars draft.

Dahlin rankas som etta före ryske forwardstalangen Andrej Svetjnikov.

”Det är tajt mellan dessa två fantastiska talanger i toppen av listan. Både Dahlin och Svetjnikov var enastående i våra scouting av dem förra säsongen”, skriver sajten.

Förutom Dahlin tror HockeyProspect på ytterligare fyra svenskar i förstarundan – Brynäs Adam Boqvist (nia), Timråduon Jacob Olofsson (19) och Filip Hållander (25) samt 27-placerade Isac Lundeström (Luleå).

Svenske supertalangen hyllas för det han gör nu 00:52
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL