Bjurman: Det bli en hockeymatch för gudar

Foto: TT

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Manegen är krattad för en av de största svenska hockeyartister som funnits. 

Är det någon som kan stjäla en Game 7-klassiker som den som ska avgöras i Pittsburgh i natt är det Erik Karlsson.

Det krävs alltså en sjunde, direkt avgörande allt-eller-inget match för att avgöra vilka Nashville Predators – som nådde himlens portar redan i måndags – ska få möta i Stanley Cup-finalen.

Pittsburgh Penguins eller Ottawa Senators.

Allt talar såklart för Penguins. 

De är regerande mästare, spelar hemma, har truppen fullspäckad av superstars och vet väldigt väl hur den hört sortens ”high pressure”-situationer ska hanteras.

Största skrällen på elva år

Dessutom drivs de av en enorm hunger efter att bli första laget sedan Detroit Red Wings för snart två decennier sedan att vinna den heliga cupen två år i rad. 

Snuvas de redan nu på den triumfen av Senators är det största skrällen sedan Carolina Hurricanes mot alla odds bärgade titeln för elva år sedan.

Det innebär inte att det inte kan ske.

Sens har under säregne, ogenerat defensive coachen Guy Bouchers ledning visat sig ha en sällsam förmåga att hänga kvar i matcher och serier, även när de varit svårt tillbakapressade och förlorat allt momentum, och sedan vunnit de mest avgörande matcherna gång på gång. 

Och så så måste en mycket  oförutsägbar X-faktor från småländska höglandet räknas in i ekvationen. 

Hållit en lägre profil

Ja, Erik Karlsson har hållit en något lägre profil i konferensfinalen än i serierna mot Boston och New York Rangers, inte bjudit på lika mycket grannlåt och inte stått för lika många häpnadsväckande solouppvisningar – dels för att han fokuserat hårdare på de defensiva uppgifterna mot offensiva monster som Sidney Crosby och Evgeni Malkin och Phil Kessel, dels för att Pittsburgh varit ytterligt noga med att inte ge honom något manöverutrymme.

Men det känns som att den formidable back-artisten – lätt en av de bästa svenska hockeypelare som existerat, det är det knappast någon som betvivlar längre – är som gjord för ”Game 7”.

När det är ”do or die”, när man vinner eller packar trunken för säsongen och åker hem, då måste  han släppa på tyglarna och krama ur sig allt han har av talang och förmåga. 

En hockeymatch för gudar

Därmed:

Varning för sensation.

Alldeles oavsett rekommenderar jag dig som läser detta att stanna uppe i natt och titta.

Är det någon gång en sportupplevelse är värd en natts förlorad sömn är det en ”Game 7” i Stanley Cup-slutspelet.

Det här kommer att bli en hockeymatch för gudar.

ARTIKELN HANDLAR OM