”Bäckis” nära milstolpe: ”Inte kunnat tro det”

Foto: Graham Hughes, TT
HOCKEY

NEW YORK. Räkna med att Nicklas Bäckström kommer skjuta osedvanligt mycket framöver.

Han har nämligen bara två målgivande passningar kvar till milstolpen 500 assist och den 29-årige gästriken är ju måttligt förtjust i den typ av uppmärksamhet som följer på sådana jubileum...

– Mja, he he, jag vet inte. Det blir väl roligt när det händer. Om någon sagt 500 assist när jag kom hit hade jag ju inte kunnat tro det, säger ”Bäckis” till Sportbladet.

Det finns bara nio svenskar i NHL-historien som bokförts för 500 assists eller fler.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, Henrik Sedin, Daniel Alfredsson, Börje Salming, Peter Forsberg, Daniel Sedin, Thomas Steen och Henrik Zetterberg.

Men nu är alltså även Nicklas Bäckström snuddande nära att bli medlem i den exklusiva klubben.

Körde över Devils

Han stod för ytterligare en framspelning, till ett mål signerat TJ Oshie, när Washington Capitals avfärdade New Jersey Devils med 6-2 i Newark under nyårsaftonen och står därmed på 498.

– Jo, jag har hört en del om det där på slutet, säger han med en ton som antyder att han helst gör målen själv i fortsättningen så han slipper uppståndelsen de som når dylika milstolpar blir föremål för.

”Bäckis” är ju liksom inte typen som spelar hockey för att få stå i centrum.

– Mja, he he, jag vet inte. Det blir väl roligt när det händer. Så jag får det överstökat, säger han och skrattar.

– Nä, allvarligt...500 är ändå en mäktig siffra. Om någon nämnt den när jag kom hit för snart tio år sedan hade jag ju aldrig kunnat tro det. Man får väl säga att det gått över förväntan och det är jag förstås stolt över.

På slutspelsplats

För Capitals som lag puttrar det på. De är långt ifrån lika dominanta som under fjolårets grundserie, men ser med god marginal till att hålla sig på rätt sida playoff-strecket. Man kan nästan få för sig att de medvetet håller igen och för en gångs skull sparar det bästa till det verkliga allvaret i vår...

– Jag förstår hur du tänker och jag håller med om att vi fortfarande inte spelat vår bästa hockey, kommenterar ”Bäckis”.

– Men det fungerar inte så, det är otroligt svårt att trycka av och på, man måste göra sitt bästa hela tiden. Vi behöver vinna så mycket det bara går.

Marcus Johansson gjorde mål mot Devils – sitt fjortonde för säsongen – och Andre Burakovsky stod för en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM