Tackade nej till tio miljoner – för Tre Kronor

avMats Wennerholm

Foto: Andrew Nelles / TT / NTB Scanpix

MOSKVA. Backen David Rundblad nobbade en garanterad lön på tio miljoner svenska kronor den här säsongen.

Han sa frivilligt upp kontraktet med Chicago i NHL för att spela hockey i Schweiz.

Och Tre Kronor.

– Ja, det är skönt att vara tillbaka, säger han efter succéstarten.

Det blev turneringsseger direkt för Rundblad då han var tillbaka i Tre Kronor efter fem års hopplös kamp för att ta en ordinarie plats i NHL.

Till sist valde han att ge upp och satsa vidare i Schweiz, trots ett år kvar på kontraktet med Chicago Blackhawks. Ett envägskontrakt som garanterade honom 1 050 000 dollar i vinter, även om det blivit spel i farmarlaget. Och med en dollar som bara rusat har det blivit en summa som motsvarar tio miljoner svenska kronor.

– Det är klart att det var en hel del pengar att säga nej till, men det var inte så jag tänkte. Jag ville egentligen bara komma någon annanstans och spela hockey och tänkte inte så mycket på pengarna. Men det ville sig inte riktigt och förra säsongen fick jag nog. Du blir inte en bättre hockeyspelare av att gå och träna på gymet.

– Det ångrar jag inte en sekund. Jag trivs jättebra i Zürich och Schweiz.

Han spelar naturligtvis inte för någon svältlön där heller, men det är långt ifrån de miljoner som NHL-kontraktet garanterade.

Han lånades ut till schweizarna redan i slutet av förra säsongen och när det blev klart att Skellefteåduon Hasse Wallsson och Lasse Johansson skulle ta över som tränare den här vintern var det ingen tvekan var David Rundblad ville spela.

Han kände sig ”hemma” igen.

– Ja, det var en av de största anledningarna till att jag ville stanna. De känner mig som spelare och jag känner dem. De vet vilken spelare jag är och vad jag behöver.

Det var ju i Skellefteå allting började och det var där han A-lagsdebuterade redan som 17-åring säsongen 2007–08. Säsongen efter draftades han som nummer 17 i första rundan av St Louis.

Och efter två spelade JVM blev första året som 20-årig senior sensationellt.

Rundblad blev trea i SHL:s poängliga. Som back. Med 50 poäng (11+39). Han var tolv poäng före tvåan bland backarna, Linköpings veteran Magnus Johansson.

Säsongen slutade med ett SM-silver med Skellefteå och ett VM-silver med Tre Kronor i Slovakien, där han VM-debuterade.

Livet lekte och de flesta såg Rundblad som en framtida världsback i NHL.

När St Louis bytte bort hans rättigheter till Ottawa Senators, talade många om honom som en ny Erik Karlsson. Fast storleken större.

Men sedan började problemen och en ständig resa mellan NHL och bakgården i farmarligan.

Till slut tröttnade han och valde Europa igen.

Kontraktet med Zürich i Schweiz är bara på ett år och framtiden är inget David Rundblad tänker på just nu.

– Nej, jag stortrivs och har inte tänkt så långt. NHL är alltid ett mål och jag känner att jag klarar att spela i den ligan. Men jag tänker inte hamna i samma sits igen och åka över till varje pris.

Ändå har Rundblads ”misslyckade” NHL-karriär haft sina ljusa stunder. 

Trots bara 113 NHL-matcher på fem säsonger, blev han Stanley Cup-mästare med Chicago 20014–15. Den säsong han fick spela mest och kom upp  i 49 grundseriematcher.

Och nu är han tillbaka i Tre Kronor efter fem år och startade med en turneringsseger med ett nederlagstippat landslag.

– Men jag tycker vi har spelat skitbra. Det har varit kul. Jag tycker att det gått helt okay för mig personligen, även om det finns saker som kan bli bättre. Men det har varit superkul att träffa många av dem jag spelat med tidigare. Det är alltid speciellt att dra på sig landslagströjan.

Frågan är när den åker på igen.

Det är upp till förbundskapten Rikard Grönborg.

ARTIKELN HANDLAR OM