Elitserien splittras

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Klubbarna söker sig till Europa: Vi måste agera nu

Färdigjublat? Många tror i alla fall att det sista SM-guldet kan vara utdelat om inte allt för lång tid.
Foto: Bildbyrån
Färdigjublat? Många tror i alla fall att det sista SM-guldet kan vara utdelat om inte allt för lång tid.

Här är hotet som snart kan vara verklighet.

Svenska klubbar lämnar elitserien för att söka sig ut i Europa.

– Antingen börjar vi agera nu eller så förpassas vi till en liga som rankas nummer åtta eller nio i Europa, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

Färjestads avgående klubbdirektör Lars Glennert är säker.

Mike Helber är lika övertygad. Inom fem år kommer någon form av europeisk liga där svenska lag ingår vara en realitet. Att öka den ekonomiska tillväxten, för att kunna behålla de bästa spelarna, är anledningen till att elitserieklubbarna allvarligt överväger att söka sig utanför Sverige.

– Vi konkurrerar med starka klubbar i NHL och nu även Ryssland. Lönerna avgör om vi har attraktiva stjärnor i elitserien eller inte, så krasst är det, säger Frölundas Mats Ahdrian.

”Chanslösa med de lönerna”

– Fortsätter vi att erbjuda månadslöner på 100 000–150 000 kronor är vi chanslösa att behålla bra spelare i framtiden, säger Färjestads Håkan Loob.

Den här säsongen omsatte toppklubb­arna i elitserien omkring 130 miljoner kronor. Klubbar som HV 71, Färjestad, Frölunda och Linköping tror att omsättningen i det närmaste måste fördubblas inom en femårsperiod. En tillväxt som Mike Helber utesluter att det går att skapa innanför Sveriges gränser:

– Det finns ingenting som pekar på det. Absolut ingenting.

Helber avfärdar också att en utökning till 14 eller 16 svenska lag i elitserien skulle vara lösningen.

– Vi har frågat företag här i Linköping om de är beredda att lägga in mer pengar bara för att det blir fler lag i elitserien. Alla har svarat nej. Att vi hävdar oss i Europatoppen är viktigare än att vi möter klassiska lag som Leksand och Brynäs.

En uppfattning som delas av Mats Ahdrian.

Storstadslag attraktiva

– Om Luleå eller Eisbären Berlin besöker Scandinavium tror jag spelar mindre roll för vår publik. Det viktigaste är att vi har ett attraktivt lag.

Mike Helber är övertygad om att ett antal elitserieklubbar kommer att uppvaktas hårt av olika ligor i Europa de kommande åren. Han pekar i första hand ut de tre största städerna – Stockholm, Göteborg och Malmö – som självklara alternativ.

– Jag är livrädd att för att de här tre klubbarna (Djurgården, Frölunda och Malmö) kommer att sticka och då gäller det för oss andra att hänga med. Jag tror många tänker göra sitt yttersta för att följa med.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN