Visionärerna fick rätt om Linköping

Tomas Ros: Mård har lyckats till 100 procent

LINKÖPING. Visionärerna från Linköping var utskrattade och kallades för en skam för svensk ishockey 1999.

Linköping stoppade ut hakan och sa att de 2008 skulle vinna SM-guld samtidigt som storstadslagen klubbledare fnissade högt och glatt.

Nu är de på väg mot guld och de gör det med rejäla spelarlöner, nya idéer, tilltalande atmosfär och kontinuitet i klubbledningen.

Sommaren 2002. Jag var i Linköping för att prata med Christer Mård, ordförande i Linköping. Möttes av ett större uppbåd där Mård samlat ihop arenachef (Magnus Johanssons pappa), nye klubbdirektören Mike Helber, politiker från staden och marknadschef Fredrik Johnson.

Mycket goja – då

De presenterade stora visioner om framtiden och lovade guld och gröna skogar.

Det blev en lång dag i Linköping.

Mycket goja, tyckte jag.

Samma känsla hade nog dåvarande general manager i Tre Kronor, Peter Wallin, när han 1999 myntade det klassiska citatet om Linköping; de är en skam för svensk hockey.

Nu är vi framme vid 2008.

Tillsammans med HV 71 är Linköping de stora favoriterna till SM-guldet.

Tji, fick jag och Peter Wallin.

Med facit i hand har Mård lyckats till 100 procent.

Han har handplockat personal till sitt skötebarn Linköping HC. Den vältaliga amerikanske forwarden Mike Helber blev klubbdirektör som 32-åring. Andretränaren Johan Hemlin blev sportchef som 33-åring. Squashspelaren Fredrik Johnson blev marknadschef som 34-åring. Tuffa uppgifter för unga klubbledare utan större erfarenhet.

Men Mård har lyckats.

Likaså hans lärjungar.

Samt hela Linköping HC.

Nu är man en toppklubb, både ekonomiskt, sportsligt och organisationsmässigt.

Gillar klubbens stöddighet och uppfinningsrikedom. De vågade bygga en ny arena, trots att de var nykomlingar utan pengar och stjärnor i laget. Och när andra klubbar ger bonus för slutspel har Linköping ett modernt aktiesystem där spelarna satsar pengar som de sedan kan dubbla om de går långt i slutspelet.

Segern i går kostade Linköping 1,7 miljoner kronor i utdelning till spelare och anställda i föreningen.

Men eftersom klubben får en miljon per semifinal-match är det en win-win-situation.

Kan mäta sig med HV71

Sedan är det jäkligt tufft att klubben vågar ta steget och hyra ut toppcentern Tony Mårtensson till Ryssland för några miljoner kronor. Det strider så mot alla etik och moral-lagar inom svensk ishockey.

Daniel Fernholm gjorde 4–2 i går på ett hopslag som slutade med att pucken damp ned bakom Daniel Larsson. Typiskt att det var just Fernholm. Han som häcklats av Djurgårdens fans hela kvartsfinalserien.

Hur bra är Linköping?

Det enda lag som våren 2008 kan mäta sig med HV71.

Inte illa av en skam för svensk ishockey.

ARTIKELN HANDLAR OM