Klart: Åtalas efter attacken på Brynässtjärna

Mannheims Thomas Larkin kommer att ställas inför rätta efter sin attack mot Brynäs Daniel Paille, 34.

I dag har kammaråklagare Joakim Johansson beslutat att väcka åtal mot Larkin för misshandel.

– Jag anser att han har utövat ett våld som går utöver spelets idé och bestämt mig för att väcka åtal, säger Johansson till Sportbladet.

Det har gått drygt ett år sedan Brynäsforwarden Daniel Paille med våldsam kraft knockades av tyska Mannheims back Thomas Larkin, 27, under en CHL-match. 

Den hundra kilo tunge Larkin rammade med full kraft en helt oförberedd och icke puckförande Paille, som bland annat drabbades av en hjärnskakning

Ett överfall som väckte stor avsky runt om i hockeyvärlden.

Daniel Paille tvingades lägga av efter smällen
Daniel Paille tvingades lägga av efter smällen

Men 27-årige Larkin kom undan med endast tre matchers avstängning.

Den förre Stanley Cup-mästaren Paille kom aldrig tillbaka efter smällen och i somras kom beskedet att han tvingas sluta med ishockey.

Rättegång till våren

Redan för tre veckor sedan kunde Sportbladet berätta att åklagare Joakim Johansson var nära att väcka åtal mot Thomas Larkin: 

Min bedömning är att det går utöver ett våld som man kan tillåtas utöva inom idrotten. Och klart att det då lutar åt ett åtal, säger Johansson. 

Och nu är det definitivt klart att det blir ett åtal mot Larkin, som även den här säsong spelar med Manheim.

Kammaråklagare Joakim Johansson skriver i ett mejl till Sportbladet:

”Jag har nu väckt åtal i ärendet.

Enligt Högsta domstolen kan uppsåtligt orsakande av allvarlig skada aldrig vara tillåtet och i enlighet med spelets idé. Den misstänkte spelaren i detta ärende har i hög fart tacklat målsäganden. Pucken har inte befunnit sig där tacklingen skett och målsäganden har inte kunnat förutse vad som skulle hända. Det är fråga om ett kraftfullt våld som sker utanför spelets ramar och utan någon bäring på spelet. Målsäganden fick förutom smärta och blåmärke även en hjärnskakning som hållit honom borta från ishockey. Den tacklande hockeyspelaren gjorde inte någon ansats för att undvika tacklingen och innan kollisionsögonblicket lyfte han sin klubba. Jag bedömer därför att den misstänkte utfört gärningen uppsåtligen och att åtal därför ska väckas.”

Straffskalan för misshandel av normalgraden är allt från böter upp till två års fängelse.

När rättegången ska hållas är inte klart, men Joakim Johansson har tidigare uppskattat att den kommer att äga rum i slutet av våren.  

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!