”Är bättre än då han vann Norris Trophy”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Noll mål och minus nio i statistiken är siffror som visar på en tung start för Erik Karlsson i San Jose.

Men tränaren Peter DeBoer har letat upp siffror som gör att han räknar med en vändning.

– Han styr matcher helt och hållet, jag har aldrig haft en så bra spelere på bänken framför mig, säger han i Sportsnets Hockeycenter at noon.

När Erik Karlsson trejdades från Ottawa till San Jose talades det direkt om hur Karlsson och lagets andra backstjärna Brent Burns skulle göra San Jose till dominanter och en av storfavoriterna till Stanley Cup-bucklan.

Men säsongsinledningen har varit allt annat än guldkantad för svensken. På de första 19 matcherna har han inte lyckats hitta nät en enda gång och i plus/minus-statistiken står han på −9. Totalt har han ”bara” åtta assist vid sitt namn.

Grävt djup i statistiken

Men när Peter DeBoer, Karlssons nya tränare, gästade Sportnets hockeyprogram ”Hockeycenter at noon” i dag menade han att det bara är en tidsfråga innan det lossnar på allvar.

– Sanningen är att det är en anpassningsfråga, han har bara varit på ett ställe under hela sin karriär där han varit det ledande offensiva vapnet i nästan ett årtionde. Nu är det ett nytt lag, nytt för familjen och helt nya lagkamrater, säger han.

DeBoer jobbar inte bara med magkänsla här. Han har tagit hjälp av klubbens analysavdelning och menar att han till och med är bättre än när han vann Norris Trophy.

– Vi har dykt ganska djupt i statstiken här och jämfört med säsongen för två år sedan när han var bäste spelaren i hela ligan andra halvan av säsongen. Siffrorna visar att han skjuter mer här, från bättre lägen och skapar mer chanser. Sifforna borde vara bättre, men nu är det inte så och då får man jobba på. Det är lite otur och lite en anpassningsfråga, säger Peter DeBoer.

”Ska vara ärlig...”

Programledarna ställer sedan frågan om hur många gånger Peter DeBoer känt att han verkligen varit nöjd med Erik Karlsson.

– Jag ska vara ärlig, de första tio kvällarna var det inte många. Men de tio senaste har det varit ganska många. Två, tre kvällar har jag sagt ”Wow, den där killen styr matchen helt och hållet”. En sådan spelare har jag aldrig haft framför mig på bänken i något lag jag tränat, säger han.

Och kanske lossnade det redan natten mot onsdagen när San Jose slog Nashville med 5–4. Erik Karlsson gjorde sin 400:e assist och fick dessutom en roll i båda San Joses powerplay-uppställningar.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad: