Ros: Därför är CHL ett problem

HOCKEY

Det blir allvar för snabbt – låt försäsong vara försäsong

CHL har startat.

Det är på allvar – redan i mitten av augusti.

Men är det bra för de deltagande lagen att försäsongen i stort sett försvinner – jag tvivlar.

Foto: Sportbladets krönikör Tomas Ros.

Äntligen.

Champions Hockey League har startat och vi har fått ett internationellt klubbutbyte i Europa. Jag har väntat på det och för mig som hockey­älskare är det kul att få se nya lag, nya profiler.

Som exempelvis Fribourg/Gotteren i går kväll i Hovet. Publiksiffran 2600 är även helt ok för en match i augusti och Djurgårdens nästa hemmamatch mot Berlin ska visst börja bli utsåld.

Det finns ett sug efter matcher som gäller något på försäsongen och hockeyn är het i augusti och september, så är det.

Men när jag lutade mig tillbaka på pressläktaren i går kväll och såg ett inledningsvis krampaktigt Djurgården, som långa stunder hade svårt att få inspelen och spel fem mot fyra/tre att fungera mot Fribourg måste jag ändå ställa mig frågan om det är bra för de deltagande klubbarna att försäsongen i stort sett försvinner.

Hinner inte sätta spelet

För media är det kul. Och för spelarna som får åka på resor till Europa istället för Lindesberg eller Hofors.

Men lagen då?

De hinner inte sätta grundspelet innan det är dags för CHL där det är matcher på allvar och klubbarna vill vinna till vilket pris som helst. Lagen hinner inte prova olika uppställningar och testa olika varianter. Finns inte tid. Vikten att vinna blir större än den att tänka långsiktigt och mot slutspelet 2015.

Finns en tydlig trend

Spelarna använder försäsongen till att testa sig fram, få chansen att göra misstag och försöka bli bättre och bättre. I går ledde misstagen av Djurgården till att Fribourg fick med sig en poäng till Schweiz.

Ser vi till SHL efter 20 omgångar 2013–14 så var det en tydlig trend att European Trophy-klubbarna HV71 och Färjestad låg sist. Någon placering framför dem hittade vi Linköping.

I allsvenskan hade Djurgården det trögt och hade under en lång period närmare till det nedre kvalseriestrecket än till det övre.

Nu slutade säsongen bra för både Djurgården och Färjestad, men det var kanske inte på grund av European Trophy, eller CHL om man så vill.

Det finns fler skäl till att CHL inte är bra för lagen. Som en ökad skaderisk när ljumskar och huvud kanske inte är beredda på tuffa matcher.

Eller exempelvis Slava Truhkno, ny i Djurgården, som inte fick spela i går. Hans transfer-papper är inte klara och hade det varit en träningsmatch mot Örebro så hade han fått spela, men inte i hårt uppstyrda CHL. Nu missade Djurgården en bra möjlighet att spela ihop sin tänkbara toppkedja och Sörensen och Alvarez fick dra runt på David Rundqvist istället.

Härma fotbollen

Djurgården, och även Skellefteå, har mängder med nya spelare och de behöver varje träningspass och varje fia med knuff-match mot exempelvis Almtuna för att få ihop spelet, taktiken och laget.

Det blir allvar för snabbt med CHL. Kanske hade det varit bättre om CHL hade legat mitt under säsongen, precis som fotbollens Champions League.

Låt försäsongen vara en försäsong.

För lagens bästa.