Uppgifter: Så nära var Karlsson flytt till Vegas

Foto: TT
HOCKEY

Vegas Golden Knights gjorde ett seriöst försök att byta till sig Erik Karlsson innan måndagens ”trade deadline”.

Nu berättar Sportsnets expert Elliotte Friedman om de dramatiska förhandlingarna.

– De kom med ett bud i sista minuten, säger han.

Trots ihärdiga spekulationer de senaste veckorna blev det ingen ny klubbadress för Erik Karlsson innan NHL:s fönster för bytesaffärer stängde i måndags.

Bottenlaget Ottawa Senators svenske lagkapten stannar i den kanadensiska huvudstaden – och verkar inte speciellt missnöjd själv. Snarare lättad över att kunna gå vidare efter den turbulenta tiden.

– Ja, jag måste erkänna att alla rykten och allt surr på slutet har varit en distraktion, både privat och hockeymässigt. Nu känns det mycket bättre och det gäller hela laget, sa Karlsson till Sportbladet efter tisdagsnattens match mot Washington, där han stod för både mål och assist.

Förhandlade ända in i slutet

Men det var nära att en bytesaffär blev av.

Allra närmast att lyckas knyta till sig backstjärnan: Vegas Golden Knights.

Den kanadensiska mediajätten Sportsnets expert Elliotte Friedman, som har avslöjat mängder av NHL-övergångar innan de blivit officiella, berättar att förhandlingar mellan Vegas och Ottawa pågick ända in i slutet.

– Golden Knights försökte definitivt värva Karlsson. De kom med ett bud i sista minuten, säger Friedman i en av Sportsnets radiosändningar, och preciserar vad budet innehöll:

– Jag tror att det bland annat handlade om två stycken förstarundaval i draften. Ottawa hade därutöver fått handplocka någon av Vegas största talanger. Ytterligare ett ”villkorligt” draftval hade också ingått, beroende på om Karlsson senare förlängt sitt kontrakt med Vegas eller inte. Där har ni stommen av Golden Knights bud, men Ottawa valde att tacka nej.

Ottawa ville dumpa Ryan

Enligt Friedman övervägde Vegas – som under sin allra första säsong i NHL toppar (!) tabellen i sin division just nu – även att inkludera Ottawas Bobby Ryan i bytesaffären. En spelare som Senators desperat vill dumpa, eftersom han inte längre lever upp till sin skyhöga lönetaksträff på 7,25 miljoner dollar per år fram till 2022.

– På måndagsmorgonen fick jag veta att det inte skulle bli någon deal. Sedan vid 14-tiden (en timme innan deadline, reds. anm.) fick jag höra ”håll koll nu”. Vegas var tveklöst det sista laget som försökte ända in i slutet. Nyckeln var att de skulle inkludera Bobby Ryan i så fall. Jag tror att de funderade på det, men sedan kände: ”Nej, vi får se hur bra vi står oss den här våren...”, säger Elliotte Friedman.

En vår och ett slutspel utan Erik Karlsson för Vegas. Men enligt Friedman kommer Golden Knights – liksom flera andra klubbar – med all sannolikhet att återuppta förhandlingarna med Ottawa i sommar.

Karlssons kontrakt med Senators löper ut 2019.

NHL-svenskarnas amerikanska smeknamn 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM