Hockeyallsvenskan

IK Oskarshamn nästa lag i ekonomisk kris

Av: 

Erik Karlsson

HOCKEY

Efter Timrå och Almtuna – nu är Oskarshamn nästa allsvenska lag att hamna i ekonomisk kris, skriver Barometern.

Lösningen: att be kommunen köpa mediekuben i arenan för 2 miljoner kronor.

– Troligtvis skulle kommunen förlora mer på att inte göra det än om vi i värsta scenariot är tvungna och lägga ner klubben, säger klubbchef Martin Svenson till Sportbladet.

De allsvenska klubbarna fortsätter kämpa med dålig ekonomi. Timrå har tillfälligt undvikit konkurs och Almtuna har tvingats skeppa iväg toppspelare för att rädda sina finanser. Nu skriver Barometern att Oskarshamn är nästa lag att hamna i akuta ekonomiska besvär.

Enligt tidningen, som har tagit del av ännu inte inskickade handlingar, så kommer klubben vädja till kommunen om krishjälp kommande vecka.

Vädjar om sänkt hyra

Kortsiktigt behöver klubben få in miljonbelopp för att reda ut säsongen och det hoppas man lösa genom att sälja arenans mediekub för 2 miljoner till kommunen.

För att sedan lösa den långsiktiga ekonomiska planeringen vill man att kommunen sänker hyreskostnaderna för Arena Oskarshamn som för närvarande uppgår till 900 000 kronor per år.

Klubbchefen Martin Svenson bekräftar uppgifterna:

– Det man kan säga är att vi lider av att Oskarshamn aldrig lyckats bygga upp en buffert. Man behöver det om man ska klara sig även när det inte går sportsligt bra, säger Svenson och fortsätter:

– Vi jobbar stenhårt med att hitta lösningar för att få in extrakapital och där har vi fört dialog med kommunen om att köpa mediekuben.

Varför ska en kommun köpa en mediekub?

– Ja dels är det en omvärldsanalys vi gjort om hur det ser ut i andra allsvenska klubbar. I Karlskoga och Norrköping har kommunerna gjort de investeringarna åt klubbarna. I regel är kommuner på så här små orter väldigt positivt inställda till idrottslag, vi bidrar till mycket pengar och publicitet.

– Troligtvis skulle kommunen förlora mer på att inte göra det än om vi i värsta scenariot är tvungna och lägga ner klubben.

”Klarar inte det själva”

Du känner inte att det blir en typ av utpressning mot kommunen här?

– Det är väl lite hur man väljer att se på det. Jag vill understryka att vi i ganska lång tid försökt lösa det här. Kommunen är inte bara den enkla vägen. Men vi har kommit till den punkten där vi inte klarar det själva, säger Martin Svenson.

Ett beslut från kommunen kan komma på kommunfullmäktige den 9:e mars. Fram till dess måste Oskarshamn få in nya pengar för att klara sig. Avgörande kan bli om klubben kan ta sig upp från det ingenmansland i tabellen där man nu befinner sig.

– Vi har ambitioner om att spela SHL-kvalet och det skulle ge bra med pengar. Vi har en bonus från våra sponsorer om vi går dit och flera partners i näringslivet är positiva att betala ut den oavsett om vi går dit eller inte, säger Svenson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan