”Såg ingen mening med något längre”

Guldtränaren om tuffa tiden: ”Många mörka tankar”

avSimon Sjöstrand

Foto: Bildbyrån

Tommy Jonsson, 46, är ny utvecklingschef på Svenska ishockeyförbundet.

Nu berättar han om den tuffa tiden efter guldyran 2012 och om terapin som hjälpt honom tillbaka.

– Jag såg ingen mening med något längre, säger förre Brynästränaren till Gefle Dagblad.

Tommy Jonsson, 46, stod på toppen av sin tränarkarriär när han ledde Brynäs till SM-guld 2012, men sedan gick det utför.

Efter flera tunga resultat fick Jonsson sparken från klubben 2015 och gick samma öde till mötes i allsvenska Björklöven i höstas.

– Jag måste landa och hitta mig själv. Det är ändå en omtumlande period man är i, sa han till Sportbladet då.

”Många mörka tankar”

I november stod det klart att han blir utvecklingschef på Svenska ishockeyförbundet och att han äntligen ”hittat hem” efter de tunga åren.

Nu berättar han om den motiga tiden – inte minst det senaste året.

– Det har varit hemskt tufft, det ska du veta. Många mörka tankar. Och till slut kände jag att det här inte var något jag kunde reda ut själv och tog kontakt med en psykoterapeut, säger han i en intervju med Gefle Dagblad.

Han berättar att terapin har hjälpt honom, att han ”fått en helt annan insikt” och att han mår mycket bättre, men att man ”kanske aldrig blir färdig med sig själv”.

Jonsson berättar också om vad som till slut fick honom att söka hjälp.

”Vad är det som händer?”

– Det var nog att folk runt omkring mig plötsligt började dö också. Fem personer som stått mig nära på olika sätt försvann en efter en, jag var på tre begravningar på väldigt kort tid. Min morfar som jag var väldigt nära, Wille Löfqvist – och så vår målvaktstränare i Björklöven som jag fått en väldigt fin relation med, säger 46-åringen, och fortsätter:

– Jag kände bara "Vad är det som händer??" och började tänka mycket på min egen "odödlighet". Samtidigt hade jag förlorat jobbet. Och äktenskapet, vilket var självförvållat. Jag tappade ju all fast mark att stå på samtidigt. Det var ingen som behövde mig längre. Det var hemskt mörkt då. Jag såg ingen mening med nånting.

ARTIKELN HANDLAR OM