Brynäs vann mittenmötet

HOCKEY

Gjorde båda målen i den första perioden

Det var Luleås 999:e grundspelsmatch i elitserien, men spelet var långt ifrån hundraprocentigt när laget förlorade mot Brynäs med 1–2.

– Det mesta saknas tycker jag. Vi är oerhört besvikna, sade Jens Hellgren, Luleås andretränare efteråt.

– Först släpper vi in 0–1 efter tekning och en målvaktsretur, sedan kliver vi fel i boxplay så att det blir 0–2. Sedan får vi ett gyllene läge i fem mot tre i över en minut men lyckas inte åstadkomma någonting, sade han.

– Förklaringen? Så här kort efteråt har jag ingen förklaring, suckade han.

Brynästränaren Leif Boork sade att han kände medlidande med Jens Hellgren.

– Så där var det för oss efter vår bleka insats mot Linköping senast. Det är så här i den här branschen med så täta matcher, sade Boork.

Hemmalaget öppnade hyfsat men fick ett baklängesmål redan efter 6.50. Brynäs Tommy Sjödin sköt ett hårt skott mot Luleåkassen och Tero Leinonen släppte en retur rakt ut som Jonas Almtorp kunde slå i nät.

Mönsteranfall

När Luleås Pekka Saravo blev utvisad sex minuter senare genomförde Mathias Månsson, Mikael Lind och Nicholas Angell ett mönsteranfall som ledde till 0–2. Månsson och Lind tog ner pucken bakom målet, låste fast Luleås backar och frispelade Angell som ostörd kunde dundra in pucken i Leinonens plockhandskryss.

Sedan backade Gävlelaget hem och försvarade sin ledning.

Taktiken höll andra perioden ut, trots fyra utvisningar, och tre-fem underläge i nästan en minut.

I början av slutperioden lyckades Lubos Bartecko ge Luleå ett reduceringsmål i numerärt överläge. Slovaken gick själv runt kassen och skottade in pucken vid högra målstolpen.

En videokontroll visade att målet var regelmässigt.

Efter reduceringen höjde sig hemmalaget rejält och matchen fick liv när Brynäs började anfalla igen.

Kramp i båda vaderna

Sju minuter in i perioden byttes Tero Leinonen ut på grund av kramp i båda vaderna och Mattias Modig fick ställa sig i Luleås mål.

I Brynäskassen storspelade Robert Kristan matchen igenom. I slutet räddade han bland annat frilägen för Luleås Mikael Renberg och Viktor Lindgren.

– Vi gör en bra bortamatch. Kristan var bra i mål och de yngre som inte spelat så mycket tidigare har lyft sig den senaste tiden, till exempel Sebastian Karlsson, Jonas Almtorp och Daniel Widing, sade Leif Boork.

– Det gjorde att vi kunde spela med bredare material än Luleå och vi orkade mer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM