Modo vände 1–3 till seger

HOCKEY

Enström hjälte i sudden – assisterad av Krizan

Svenska mästarna Färjestad har förlorat sin första match för säsongen – om än i förlängning.

Modo vann en enorm kraftmätning hemma med 4–3.

Matchhjälten blev något oväntat backen Tobias Enström – med god assistans av målvakten Karol Krizan.

Matchen var repris på SM-kvartsfinalerna från i våras. Den såg också i mångt och mycket ut att bli en repris på den. Färjestad kom ut i furiöst tempo och Modo hade under första halvan av matchen oerhört svårt att freda sig. Gästerna tog tidigt i andra perioden ledningen med 3–1, och hade flera gånger om bud på att med ett fjärde mål antagligen avgöra matchen för gott.

– Sedan fick vi några utvisningar och tappade både fokus och matchen, konstaterade Färjestads tränare Roger Melin.

På två av utvisningarna gjorde Modo mål, 2–3 och 3–3, och helt plötsligt var det helt ombytta roller.

– Otroligt starkt att vi kunde resa oss, jag är mycket stolt över killarna. Det här har vi med oss resten av säsongen, sade Modos tränare Harald Lückner.

Krizan plockade poäng...

Modo låg klart närmast segern under ordinarie matchtid – även om målvakten Krizan gjorde en fullständigt makalös plockning på ett närskott från en fristående Pelle Prestberg några minuter från slutet.

Färjestad hade sedan chansen att avgöra i spel fyra mot tre i förlängningen. Men Modo stod emot och precis när utvisningen var avverkad trädde först Karol Krizan in i handlingarna igen, och sedan Tobias Enström.

Dryga minuten kvar av förlängningen räddade Krizan ett skott. I stället för att blockera, som vilken annan målvakt som helst gjort, skickade han med klubban – på tennis – ut pucken i mittzon.

Enström uppfattade vad som var på gång, fiskade upp pucken i mittzon, trampade in i Färjestads zon, runt målvakten Daniel Henrikssons kasse och lirkade in pucken vid stolpen.

– Jag såg att Karol var på väg att slå ut pucken så jag stack iväg, konstaterade matchhjälten efteråt.

– Jag såg att många gick på mål och jag fick dålig vinkel. Jag har gått runt tidigare så jag gjorde det igen.

...liksom Modo

Svårare än så tyckte inte Enström det var! 4–3 och Modo hade därmed tagit åtta av nio möjliga poäng hemma i nya arenan och befäste andraplatsen i serien.

– Vi har Karol att tacka för mycket. Tänk när han nöp det där skottet från Prestberg. Han sprider en säkerhet i hela laget, sade Enström.

Läs mer om kvällens matcher i elitserien:

ARTIKELN HANDLAR OM