Hattrick av Franzén

avPer Bjurman

Foto: AP TT
Johan Franzén, Pavel Datsyuk och Gustav Nyquist firar.

NEW YORK. Johan Franzén är tillbaka – så det slår gnistor om det.

Den 34-årige smålänningen gjorde hat trick när Detroit körde över Ottawa i natt.

– Det var länge sedan jag spelade och jag har verkligen saknat det, säger han till Sportbladet efter 6-1-segern.

Det har mest talats om hur mycket Tre Kronor saknade Henrik Sedin, Henrik Zetterberg och sedermera Nicklas Bäckström i Sotji.

Men det är uppenbart att även Johan Franzén – som missade OS på grund av hjärnskakning – hade kunnat bidra med välbehövlig slagkraft i den ryska vårvärmen.

Han har varit sensationell sedan NHL drog igång igen. Natten till igår stod han för suveräna assist till båda målen vid Detroits 2-1-seger över Montreal och i natt följde han alltså upp med tre mål i Ottawa – och fullbordade därmed NHL-karriärens sjätte hat trick.

”Inga känningar i skallen”

– Ja, det har känts bra. Det var länge sedan jag spelade och jag har saknat det och det är verkligen roligt att vara med igen, säger ”The Mule” när vi når honom efter slutsignalen i den kanadensiska huvudstaden.

– Bra mår jag också, jag har inga känningar i skallen alls och det är ju väldigt positivt.

Uppehållet gjorde den bastante smålänningen gott, kan man följaktligen konstatera – men helst hade han förstås varit med kompisarna i Sotji.

Tränat i solen

– Ja, det är klart. Det kändes som vi hade ett riktigt bra lag på gång, och laget som åkte dit gjorde det verkligen bra också , så det var surt att missa, konstaterar han.

– Jag tillbringade en vecka med familjen i solen istället, samtidigt som jag tränade hela tiden.

Franzén var inte ende lyckade svensk i matchen mot Senators. Niklas Kronwall stod för tre assist också, Gustav Nyquist för två och Daniel Alfredsson – tillbaka i Ottawa för andra gången sedan flytten till Detroit – för en.

– Fast det var ändå ingen jättebra match från vår sida. Det var bara en sån match när målen gick in för oss, egentligen spelade vi mycket bättre i Montreal fast vi bara vann med 2-1 där. Så är det med hockey ibland, säger ”The Mule”.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL