”Monstret”: Sånt som visas på highlights...

HOCKEY

Detroits svenske målvakt om otroliga ’bakom ryggen-räddningen’ – och tankarna på OS i Sotji

1 av 3 | Foto: FOTO: Viasat / NHL.com

NEW YORK. Dom kallar honom Monstret.

Men när Jonas Gustavsson plockade en puck bakom ryggen i Newark i natt såg han snarare ut som övermänniskan Keanu Reeves i filmen ”Matrix”.

– Det är kanske sånt som visas som highlights, men inget man direkt tränar på. Man har bara en känsla av vad pucken är nånstans, säger den OS-sugne Detroit-keepern till Sportbladet.

Foto: Jonas Gustavsson.

Jonas Gustavsson hade ingen lätt uppgift när hans Detroit besökte Newark i natt.

New Jersey Devils avlossade bara elva skott på mål på hela matchen – och alla vet vad målvakter tycker om såna kvällar.

”Får nästan prata med sig själv”

– Det var en sån där match när det kändes som att de ville hålla i pucken tills de fick perfekta lägen och det är det värsta som finns för oss. Man får inte känna på pucken, säger han när han sitter och pustar ut efteråt.

– Man får nästan prata med sig själv under matchen, så man är igång hela tiden. Speciellt när det är så här tajt och man har känslan av att den som gör nästa mål kommer att vinna. Då vill man inte bjuda på nånting.

Nå, trots att motståndarna skapade så lite hann ”Monstret” bjuda på en av säsongens läckraste räddningar.

Adam Henrique hade i princip prickat in pucken i kassen i slutet av andra perioden, men på något sätt viftade den svenske keepern till med plockhandsken bakom ryggen och avstyrde givet mål.

”Mest är det tur”

Det såg ut som när Keanu Reeves parerar pistolkulor i filmen ”Matrix”...

– Ja, he he, det är kanske sånt som visas som highlights, men inget man direkt tränar på, kommenterar han.

– Man har bara en känslan av var pucken är och i och för sig, det är kanske ett tecken på att man fortsätter jobba på puckarna och inte ger upp. Men mest är det tur.

Tur eller inte – den 29-årige stockholmaren har gjort en mycket fin säsong i Detroit och är på väg att ge tänkte förstemålisen Jimmy Howard en rejäl kamp om vem som verkligen är nummer ett; ryktet i natt sa till exempel att ”Monstret” får chansen igen när Florida kommer till Joe Louis Arena redan på lördagskvällen.

Har OS i bakhuvudet

Det torde också betyda att han är med och konkurrerar om en plats i OS-truppen.

– Självklart skulle jag vilja vara med där, jag tror inte det finns en hockeyspelare som inte vill spela OS. Så det finns i bakhuvudet, säger han.

– Men jag försöker inte tänka på det så mycket, utan satsar på att spela så bra som möjligt här i klubblaget. Det är ju det man måste göra, det ena ger liksom det andra då.

SE RÄDDNINGEN HÄR (OBS! Extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL