Succékedjan

Publicerad:
Uppdaterad:

Hårde Hardy satsade ungt – och skapade en ny supertrio

Foto: BILDBYRÅN

Hårde Hardy kom tillbaka till Djurgården – och satte en fjunig ungdomskedja som förstaformation.

Succén kom direkt.

– De har visat genom de poäng de gör att de duger som förstakedja, säger Hardy Nilsson om Marcus Krüger, Jacob Josefson och Andreas Engqvist.

Marcus Krüger är det stora utropstecknet i elitseriens poängliga så här långt. Med fyra mål och sju assist är han bäst i riket. Men Jacob Josefson och Andreas Engqvist bidrar också. Trion har spelat ihop 20 poäng på sex matcher.

– Det är ovanligt att sätta så unga spelare i en förstakedja, konstaterar Hardy Nilsson efter onsdagens träningspass.

– Men de här tre har varit ovanligt framgångsrika också och är ovanligt talangfulla.

Och när den unga trion – Josefson 18, Krüger 19 och Engqvist "nestor" med sina 21 – gjorde bra i från sig under försäsongen tvekade inte tränare Nilsson att ge dem förtroendet.

Fysiskt starka

– Det är skillnad att spela i förstakedjan, men de här är ju i en fas där de har ingenting att förlora. De kör bara. Det kommer säkert perioder också för dem, då de ställer för höga förväntningar på sig själva. Då kanske det inte fungerar, då får man kanske sätta ner dem i fjärdeformationen...

Hardy Nilsson vet också varför tonåringar som Krüger och Josefson tagit för sig så starkt och snabbt.

– I jämförelse med juniorer tio år tillbaka är de fysiskt mycket starkare, så de klarar av spelet bättre. Det fanns säkert spelare för tio år sedan som hade deras skicklighet spelmässigt och skridskomässigt, men de hade inte den fysiken.

– Och Krüger och Josefson är väldigt ambitiösa också.

TT: Tre Kronor nästa?

– Det tror jag definitivt. I år har de ju junior-VM, men om de är kvar nästa år kommer säkert Bengt-Åke (förbundskapten Gustafsson) att prova dem.

Draftade i förstarundan

Både Krüger och Josefson har redan NHL-karriären utstakad. I sommarens draft gick Josefson i förstarundan, till New Jersey, och Krüger tingades av Chicago.

Frågan är när de försvinner. Hardy Nilsson kan i alla fall räkna med dem hela den här säsongen.

– De har kanske inte uthållighetsfysiken, de här har bara tränat hårt i två, tre år. Å andra sidan har de entusiasm som kan vara både bra och negativ. Det är bra att de presterar, men de har inte lärt sig att skona sig själva, det är full sula hela vägen. Som att skicka ut 10 000-meterslöpare som springer 53 sekunder första varvet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN