Mästarna förlorar Kahnberg till NHL

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya avtalet öppnar dörren: "Sånt man får räkna med"

Frölunda är på väg att förlora stjärnan Magnus Kahnberg till NHL - trots att han har ett år kvar på kontraktet.

Det nya avtalet mellan NHL och Internationella Hockeyförbundet (IIHF) gör det möjligt för Carolina att plocka över landslagsspelaren.

- Det är aldrig bra att tappa en spelare så här sent, säger Frölundas sportchef Christer Kellgren.

sista skriket Magnus Kahnberg, i mitten, jublar efter ännu ett mål i Frölundatröjan. Nu ser det inte ut att bli fler på ett tag.
sista skriket Magnus Kahnberg, i mitten, jublar efter ännu ett mål i Frölundatröjan. Nu ser det inte ut att bli fler på ett tag.

Som Sportbladet tidigare har berättat funderar IIHF och de högsta ligorna i Europa just nu på ett nytt avtalsförslag från NHL.

Ett avtal som innehåller en rad förbättringar för de europeiska klubbarna. Men det innebär också att NHL kan plocka kontraktsbundna spelare från den dagen avtalet undertecknas och 14 dagar framåt.

Avtalet förväntas vara påskrivet inom kort. Och då riskerar alltså elitserie-lagen att tappa sina nyckelspelare nära inpå säsongspremiären.

Draftad 2000

Först att drabbas: svenska mästarna Frölunda. Carolina Hurricanes vill ha Magnus Kahnberg, 23, till nästa säsong.

- Han har egentligen ett år kvar med Frölunda. Men i och med det nya avtalet är läget annorlunda, säger hans agent Patrik Aronsson.

Carolina draftade Magnus Kahnberg 2000 och har noggrant följt honom sedan dess. Under VM i Prag i våras var NHL-klubbens coach Peter Laviolette ansvarig för USA:s lag och kunde studera Kahnberg på nära håll.

Laviolette gillade vad han såg.

- Dom behöver en målskytt och Magnus har det lilla extra, säger Patrik Aronsson.

Pålitlig målskytt

För Frölunda är det en tung förlust. Magnus Kahnberg har varit en mycket pålitlig målskytt de senaste säsongerna. 2003/04 vann han skytteligan överlägset.

- Det är en riktigt bra spelare. Men sådant här får man räkna med. Vi har vetat att han varit aktuell för Carolina och det är bara att önska honom lycka till om han flyttar dit, säger Christer Kellgren.

Sportbladet har förgäves sökt Magnus Kahnberg för en kommentar.

Stefan Persson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN