Leif GW Persson om tacklingen på Brynässtjärnan

avJonathan Nilsson

Mannheims Thomas Larkin kommer att ställas inför rätta efter sitt överfall på Brynäs Daniel Paille förra säsongen.

Nu uttalar sig Leif GW Persson om det kommande åtalet.

– Jag likställer det här med ett vanligt överfall, säger han i TV4:s Brottscentralen.

Det var för drygt ett år sedan som Brynäsforwarden Daniel Paille, 34, knockades med våldsam kraft av tyska Mannheims back Thomas Larkin, 27, under en CHL-match.

Den hundra kilo tunge Larkin rammade med full kraft en helt oförberedd och icke puckförande Paille, som bland annat drabbades av en hjärnskakning

Åtalas för misshandel

Den förre Stanley Cup-mästaren Paille kom aldrig tillbaka efter smällen och aviserade i somras att han tvingas sluta med ishockeyn. Samtidigt kom Larkin undan med endast tre matchers avstängning.

Överfallet har väckt stor avsky runt om i hockeyvärlden och i slutet av november kom beskedet att Thomas Larkin kommer att åtalas för misshandel.

I tisdagens avsnitt av Brottscentralen på TV4 uttalar sig kriminalprofessorn Leif GW Persson om fallet. Han anser att tacklingen på isen kan likställas med misshandel, eller möjligtvis grov misshandel.

– Den folkliga uppfattningen är ju fortfarande att om man ger sig in i leken får man leken tåla, oavsett om den här leken ibland kan ta sig ganska hårda former. Jag delar inte den uppfattningen, jag likställer det här med ett vanligt överfall, säger han.

”Det måste ju finnas gränser”

Att Larkin hävdar att det rör sig om en olyckshändelse och att han inte såg Paille innan smällen ger han inte mycket för.

– Det som talar starkt emot det är just att han höjer klubban innan det smäller, så han rammar honom helt enkelt, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Det måste ju finnas gränser ändå, om man börjar tillåta sånt här kan hela ishockeyn förvandlas till en allmän sammankomst där man helt enkelt försöker köra skiten ur motståndarna oavsett var han befinner sig.

Straffskalan för misshandel av normalgraden är allt från böter upp till två års fängelse.

När rättegången ska hållas är inte klart, men kammaråklagare Joakim Johansson har tidigare uppskattat att den kommer att äga rum i slutet av våren.

ARTIKELN HANDLAR OM