Hockeyfeber - tack vare Conny Evensson

HOCKEY

Västra Frölundas coach Conny Evensson har tagit SM-guld med alla sina tidigare klubbar

GÖTEBORG

Conny Evensson sitter i sin takvåning i Göteborg och sveper med handen mot vyn utanför fönstren.

Nöjesparken Liseberg, hotell Gothias två silvriga torn och så den byggnad som kommer att vara Göteborgs mest besökta de närmaste veckorna - Scandinavium.

Frölunda är Sveriges hetaste lag och Göteborg har hockeyfeber.

Allt tack vara en enda man.

Conny Evensson.

Foto: Slutspelets vassaste TRÄNARE? Conny Evensson slutade som tränare 1998. Aldrig mer tänkte han, men ändrade sig.   Namn: Conny Evensson. Ålder: 57 år (fyller 58 den 17 april). Familj: Hustrun Birgit, 54, sönerna Ola 36, och Jan, 31. Fyra barnbarn. Bor: Lägenhet med milsvid utsikt i Göteborg. Klubbar som tränare: Färjestad 1977 80, 1983 87, juniorlandslaget 1981 83, Frölunda 1987 89, förbundskapten Tre Kronor 1990 92, Kloten, Schweiz 1993 94, Färjestad 1994 96, Kloten 1996 98. Klubbar som spelare: Viking 1962, Hagfors 1962 65, Malmö FF 1965 66 och Färjestad 1966 76. Meriter som tränare: SM guld med Färjestad 1981 och 1986. VM guld 1991, 1992 som förbundskapten för Tre Kronor, Schweizisk mästare 1993 och 1994 med Kloten. Utsedd till årets idrottsledare 1991. Aktuell: Sveriges bäste coach ska ta Frölunda till SM guld.

Det sägs att när nyheten om Connys comeback i Frölunda kom ut, så köade plötsligt sponsorerna igen.

Bara hans närvaro spred ett lugn över en förening som precis skakats av en skatteskandal, fängelsedomar och skyhåga bötesbelopp.

Klubben stod där med en skuld på drygt 20 miljoner kronor.

Det var två år sedan.

När den här säsongen är över kommer Frölunda att vara skuldritt - och ha några miljoner på banken, lite beroende på hur långt man tar sig i slutspelet.

Rätt spelartyper

Och man är ett topplag på isen, vilket gav klubben ytterligare en miljon kronor i prispengar för segern i grundserien.

- När jag slutade som tränare 1998 trodde jag aldrig att jag skulle hoppa på det här jobbet igen. Men då Frölunda ringde och frågade om jag ville komma tillbaka fick jag en nytändning. Jag hade varit här förut under två säsonger då jag fick vara med och ta upp laget i elitserien sista året 1989. Jag visste vilket fantastiskt idrottsintresse det finns i den här stan. Andretränaren Janne Karlsson var kapten i laget under mina tidigare två säsonger här, det fanns många intressanta ungdomar på väg uppåt och rätt spelartyper i laget.

Trots att du började som tränare för 26 år sedan har du bara varit i två svenska klubbar och en utländsk, schweiziska Kloten?

- Ja. När jag började i Färjestad bestämde jag att jag inte skulle flytta från stan innan barnen växt upp. Det var viktigt för mig. Därför tackade jag nej till alla erbjudanden. Och nu blir det inte fler klubbar. Jag förlängde kontraktet med.

Inte för två miljoner

- Frölunda ytterligare en säsong vid nyår. Men sedan är det definitivt slut. Då är jag 58, trots att jag alltid sagt att jag skulle sluta vid 55. Jag vill inte vara någon bromskloss och tycker det är kul när nya tränare kommer fram.

Men om någon erbjuder dig två miljoner i årslön för ett tränarjobb?

- Nej, det är totalt lönlöst. Det handlar inte om pengar. Det handlar om att trivas med tillvaron. Frölunda har erbjudit mig att stanna i klubben med andra arbetsuppgifter. Det kanske blir så, men jag står aldrig i båset igen.

Nyttiga bollplank

Vad betyder en tränare för ett lag?

- Det där är så väldigt svårt att svara på. När jag jobbar med det här, så känner jag mig bara som en liten del av det hela. Men du kommer ingenstans utan förståndiga spelare.

Men det är ändå du som har sista ordet, du tar ut laget, väljer formationer i power play och är delaktig i lagbygget innan säsongerna startar?

- Ja, så är det ju. Men jag är inte ensam i den processen. Jag har min assisterande tränare Jan Karlsson och sportansvarige Christer Kellgren. Killar jag hade som spelare då jag var här i slutet på 80-talet. De är bra bollplank och de har stor del i det här.

Hur förbereder man sig inför en kvartsfinal? Hur mycket anpassar ni er inför motståndaren Modo?

- Vi har mött dem fyra gånger i vinter, så jag vet ganska väl hur de spelar. Men det viktigaste är vårt eget spel. Naturligtvis lägger man in vissa moment i träningarna som anpassas efter det spelsystem vi kommer att möta. Vi tittar också på deras power play både i fem mot fyra och fem mot tre. Och så kan man aldrig komma ifrån att de har en spelare som Wernblom.

Tar ni honom extra hårt då?

- Nej, det går ju inte att punktmarkera någon i hockey. Vi pratar mest om hur vi ska agera i olika situationer.

Ni har en väldig press på er efter grundseriesegern?

- Ja, jag har sett att en del säger att det är nu eller aldrig. Men jag avskyr det uttrycket. Nu eller aldrig handlar om att öppna plånboken och köpa ihop ett lag. Men gör du det är det kört.

- Du måste ha kontinuitet, bygga upp ett lag med rätt karaktärer för att sedan hålla en hög nivå år efter år. Då vinner du också till slut.

Det var så Conny var med och byggde upp Färjestad en gång i tiden.

Nytt guld?

I deras fall bet alla vad hög nivå betyder i form av SM-pokaler.

Conny har tagit guld med alla sina tidigare klubbar.

Och han tog två VM-guld som förbundskapten för Tre Kronor 1991 och 1992.

Ska vi gissa att det snart blir ett guld till?

Mycket snart.

Sportbladet rankar slutspelscoacherna

Conny Evensson toppar Sportbladets ranking över slutspelscoacherna. Här följer de övriga:

Mats Wennerholm