Olausson tvekar till Färjestad - kan bli kvar i Detroit

HOCKEY

Loob: Om han väljer NHL blir jag besviken

Redan i fjol var han på väg hem till Sverige och till Färjestad, men tänkte om och tackade nej till elitserien.

Nu kan det hända igen.

Trots ett färskt tvåårskontrakt med FBK överväger Fredrik Olausson, 36, en fortsättning i Detroit.

- Han har fått ett anbud från dem, men om han väljer NHL blir jag besviken, säger FBK:s sportchef Håkan Loob till TT.

Beskedet om Olaussons tvekan kommer bara dagarna före den 15 juli, sista dagen för hockeyövergångar från Europa till NHL. Olausson har erbjudits ett nytt kontrakt av Stanley Cup-mästarna, som riskerar att tappa bland annat backen Steve Duchesne till nästa säsong.

Enligt avtalet mellan Internationella ishockeyförbundet och NHL har spelare fram till deadline rätt att bryta även gällande kontrakt i Europa för spel i NHL.

En regel som ofta fått svenska idrottsledare att reagera.

Men också en regel som Olausson har full rätt att utnyttja.

Färjestads sportchef Håkan Loob säger bara:

- De här reglerna har gällt i flera år, och det vet vi om. Vi får acceptera att det är så här innan man hittar en annan lösning. Om det gäller en spelare som är 24-25 år och får en NHL-chans så kan man inte missunna honom den. Men om det bara handlar om pengar är det inte lika självklart.

Bad om betänketid

Anledningarna till att Olausson i fjol tackade nej till Färjestad, som trodde att man var nära en lösning med veteranbacken, var två. Dels var kontraktsförslaget från Detroit mycket förmånligt. Dels ville Olausson få en sista chans att vinna Stanley Cup innan NHL-karriären är över.

Förhoppningarna infriades, och när Olausson i våras fick höja Stanley Cup-bucklan verkade det vara hans sista framträdande på de nordamerikanska proffsrinkarna.

- Men när Detroit hörde av sig igen ville han fundera, säger Loob.

Så det är vad han gör just nu.

Inom några dagar måste Olausson lämna besked, innan deadline är passerad.

FBK:s klubbdirektör Lars Glennert är trots allt optimistisk:

- Vi räknar med att han spelar med oss. Men skulle det bli så att han vill krama ur de sista kronorna ur karriären så är det inte hela världen. Vi har ett starkt lag ändå, säger Glennert till Svenska spels hemsida.

Fler frågetecken

Olausson är dock inte den ende i Färjestad som är ett frågetecken inför framtiden. Ur FBK:s guldtrupp från i våras är ytterligare tre spelare aktuella för olika klubbar i NHL.

Schweiziske målvakten Martin Gerber och Tre Kronors OS-center Mathias Johansson har fått kontraktsförslag från Anaheim respektive Calgary, men tackat nej och presenterat varsitt motbud.

Den tredje - 22-årige forwarden Rickard Wallin - har ännu inte hört något konkret från Minnesota, som äger hans rättigheter i NHL.

- Min agent har kontakt med dem, men jag har inte fått något kontraktsförslag. Om de skulle vilja ha mig så är jag intresserad, men om det inte blir NHL så trivs jag väldigt bra i Färjestad, säger Wallin till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM