"Boork vågar inte ens prata med mig"

HOCKEY

Tränarprofilerna i storbråk

Leif Boork sågade Bengt-Åke Gustafsson för timeout-kuppen.

Nu slår den avgående förbundskaptenen tillbaka:

– Det var faktiskt inte mitt förslag utan spelarnas. Boork smyger runt hela tiden och vågar inte ens komma i närheten av mig, säger Gustafsson till NWT.

Ni kan storyn vid det här laget. Tre Kronor ledde med 2–1 mot Tjeckien i semifinalen när 15 sekunder återstod, Bengt-Åke Gustafsson tog timeout, Tjeckien kvitterade, slog ut Sverige i straffläggning – och Gustafsson halshöggs både av medierna och svenska folket.

I bronsmatchen mot Tyskland fick dock Gustafsson sin chans till revansch. När 0,7 sekunder återstod, och Tre Kronor ledde med 3–1 mot, gjorde Gustafsson tecken för timeout.

”Hån mot motståndaren”

Vissa menade att det var en genialisk passning till kritikerna.

Andra ansåg att det var ett fult hån mot Tyskland, som precis förlorat och tvingades vänta en halv minut extra på slutsignalen.

Leif Boork, före detta förbundskapten och numera krönikör på Expressen och TV4, tillhörde den senare skaran:

”Jag tycker att det var barnsligt och ogenomtänkt. Det blir inte bara en handling mot media eller för att jubla med egna laget. Det blev ett hån mot motståndaren. De tyska spelarna fick stå och vänta på isen i sitt nederlag. Så gör man inte. Och den tyska publiken visade också sitt missnöje och visslade ut Bengt-Åke inför öppen ridå”.

”Ena dagen hjälte, nästa idiot”

I en lång intervju i Nya Wermlands-Tidningen ger Bengt-Åke Gustafsson sin version – och sluggar tillbaka mot Boork.

– Det jag saknar är nyanser. Allt är svart eller vitt. Ena dagen hjälte, nästa idiot. Man undrar hur en del kan få kalla sig experter och vara krönikörer, säger Gustafsson till NWT och fortsätter:

– Boork smyger runt hela tiden och vågar inte ens komma i närheten av mig. Än mindre komma fram och prata och ställa frågor. Han pratade inte med mig när han var förbundskapten heller. Men han vet ju själv vad han åstadkom med Tre Kronor...

Har nobbat TPS

Gustafsson avslöjar även för NWT att det inte var hans idé att ta timeout, utan spelarnas.

Han berättar även att han tackat nej till ett erbjudande från TPS Åbo. Tanken är att ta en paus från all hockey över sommaren.

Närmast väntar en motorcykeltur (Harley Davidson) till Österrike ihop med polaren Thomas Rundqvist, till vardags sportchef i Färjestad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor