Upproret mot SHL

Mora efter upproret: ”Är helt absurt”

Morabasen talar ut om brevet från de allsvenska klubbarna och SHL:s arbetssätt

Av: 

Hans Abrahamsson

Tomas Ros

HOCKEY

Sex allsvenska klubbar har gjort uppror mot vad de tycker är snedfördelning och orättvisor i svensk hockey.

Samtidigt har många väntat på att få höra på vilken sida Moras klubbdirektör Peter Hermodsson står i frågan: 

– Att bli kallad hycklare är helt absurt. Vi har blivit symbolen för hela den här diskussionen och det tycker jag är jäkligt konstigt, säger Hermodsson.

Under många år var Moras klubbdirektör Peter Hermodsson den som med stort engagemang och ilska drev frågan om det han uppfattade som en orättvis fördelning mellan SHL, Hockeyallsvenskan och även Hockeyettan.

I våras tog Mora steget upp till SHL och nu kan Hermodsson från en helt annan position se hur de frågor han drev fortfarande är högaktuella och infekterade.

Det Moras klubbdirektör framförde redan för tre år sedan påminner mycket om vad de sex allsvenska klubbarna formulerat i ett gemensamt brev till Svenska Ishockeyförbundet (Sif) och SHL. 

– Det här som händer nu kunde man se i spåkulan för tre år sedan då bland annat det här med wild card kom upp. Då var jag ute och skrek och kom med egna idéer och egna förslag, men det hände ingenting om du frågar mig, säger Hermodsson.

”Nu börjar man inse allvaret”

Efter att brevet från de sex allsvenska klubbarna kom ut har Hermodsson varit en jagad man: 

– Ja, det har ringt i ett till mig sedan brevet kom ut och det verkar vara många som vill veta vad jag tycker.

Så vad tycker du i dag? 

– Vi i Mora IK har inte ändrat någonting av vad vi tidigare har tyckt och sagt. Vi är för att det ska vara enklare att gå upp och att åka ner. Vi tycker fortfarande att det är korkat med de här arenakraven, när det gäller antalet sittplatser. Men att jag på några månader ska få hela SHL att ändra uppfattning är helt befängt. Inte minst med de utmaningar vi har stått inför de senaste månaderna med arenakrav och att bygga ett lag som håller SHL-klass, säger Hermodsson och tillägger: 

– Det är rimligt att vi åtminstone får komma in lite i i grejerna innan vi kan driva frågor om svensk hockeys framtid. Samtidigt är det hedrande att vissa tyckare har så höga tankar om Mora IK.

Förstår du de sex allsvenska klubbarnas oro?

– Ja, jag förstår, men jag förstår inte varför de inte har tagit rygg på oss tidigare. Jag undrar var alla var när jag och Mora IK stångade oss blodiga med det här under många år? Det är bra att det blir en debatt och att vi fortsätter diskutera svensk hockeys framtid. Däremot är det väldigt sent agerat. Hur många, förutom jag, har tidigare stått på barrikaderna? Men nu börjar man plötsligt inse allvaret.

Dela med sig rakt av ett tv-avtal är befängt

Du upplever inte att stödet från de här allsvenska klubbarna var speciellt starkt när du själv drev de här frågorna?

– Nej, jag fick inte alls det stödet, med undantag av någon klubb kanske. Generellt har Hockeyallsvenskan som organisation varit alldeles för flat. Gett bort till före detta vd:n att sköta förhandlingar utan någon riktig förankring bland klubbarna. 

Men du tycker de allsvenska klubbarnas krav är rimliga?

– Jag håller med fullständigt i det mesta. Sedan måste man skilja på saker och ting. HA har sitt eget kommersiella värde som de måste ta hand om. Då kan man exempelvis inte skriva vissa avtal när man vet att marknaden förändras. Då tänker man inte fullt ut. Man har också ett eget ansvar att driva frågorna för exempelvis serieindelning och utbildningsbidrag. Men om man inte driver det helhjärtat blir de inte bra resultat. Det har varit otydligt med ägardirektiv, styrelseuppdrag och vd-uppdrag.

Vad tycker du måste göras?

– Det finns så mycket att göra för att få ordning på det här. Dela med sig rakt av ett tv-avtal tror jag är befängt. Det handlar om högre utbildningsersättningar och ett system som gör det lättare att gå upp. Är det lättare att gå upp, då är det också mycket lättare för klubbar i allsvenskan att få med sig publik och sponsorer.

Kritisk till Ishockeyförbundet

Orsaken till att det ser ut som det gör i dag lägger Peter Hermodsson till stor del på Svenska Ishockeyförbundet: 

– De har gett bort alla rättigheter. Enklaste hade varit om förbundet ägt alla rättigheter och sedan fördelat ut det på 28 lag. Då hade det inte spelat så stor roll ekonomiskt om du är sist i SHL eller vinner allsvenskan. Men den möjligheten har Ishockeyförbundet gett bort och nu ser vi konsekvenserna av det.

Efter ett halvår i SHL-familjen är Hermodsson positivt överraskad över dialogen och diskussionerna som förs: 

– Det är inte alls som jag trodde när jag stod utanför, man är beredd att ta sitt ansvar. SHL:s arbete, som vi kom in i sent, upplever jag som väldigt proffsigt. Det finns verkligen en ambition att lägga pengar på andra saker än bara löner. Nu finns det ett tänk i SHL som jag aldrig tror har funnits tidigare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Upproret mot SHL

LÄS VIDARE

”Vår verksamhet och existens hotas”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Upproret mot SHL

Mora IK