Svenskt rekord i draften

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

DALLAS. Det blev ett nytt svenskt draftrekord i Dallas.

Hela 30 svenskar draftades under midsommarhelgen.

– Sverige är på framgång i hockeyn. Vi har tagit medalj i alla VM den här säsongen, har draftettan och många draftade svenskar, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Man kan lugnt säga att Sverige är en av de hetare hockeynationerna just nu.

På många fronter.

Victor Hedman vann i veckan pris som NHL:s bäste back och även William Karlsson samt Henrik och Daniel Sedin fick priser på samma gala.

Lägg därtill att Tre Kronor vunnit VM-guld två år i rad och att båda våra juniorlandslag tog medalj på JVM och U18-VM.

Och så då den blågula succén i draften i Dallas.

Bättre än Finland och Tjeckien sammanlagt

Rasmus Dahlin valdes som etta i hela draften och blev därmed andre svensk genom tiderna att lyckas med det efter Mats Sundin.

Och totalt valdes 30 svenskar.

En oerhört bra notering och Finland och Tjeckien fick tillsammans 26 draftade spelare.

Det gamla svenskrekordet var från 2014 och 2009 när 28 svenskar tingades av NHL.

Sportbladet träffade Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg i Dallas och pratade om den medvind som svensk ishockey är inne i.

– Jag är i Dallas och har föreläst för samtliga NHL-tränare om den talangutveckling som vi har i Sverige. Speciellt vill de veta hur vi fått fram så många bra backar, säger Grönborg.

Bara i den första draftrundan valdes fem backar från Sverige. Ett nytt rekord, även det.

– Vi ser på backutvecklingen och utbildning lite annorlunda än vad de gör i exempelvis Kanada. Vi låter backarna vara kreativa, våga göra fel och ta egna beslut. Det har skapat bra spelsinne och hockey-iq hos killarna, säger Grönborg.

Storsatsning för 15 år sedan

Grunden till den goda talangutveckling som Sverige just nu bedriver är ett program som hockeyförbundet startade för 15 år sedan. Man satte ihop 100 punkter, pärmar med tips om träning av kvalitet och anställde konsulenter över hela Sverige. En satsning som vi nu ser frukten av.

– Nu gäller det inte att vi lutar oss tillbaka. Vi måste hela tiden vara på tårna och hänga med i utvecklingen, säger Grönborg.

Bland skrällarna i draften märks Nacka-målvakten Magnus Chrona, som valdes av Tampa Bay, samt Malmö-backen Linus Lindstrand Kronholm, som valdes av Buffalo Sabres.

Noterbart är att New York Rangers – som är inne i ett skede i sin organisation där det ska byggas nytt och ungt – valde hela fyra svenska spelare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!