Svenskar bakom nytända storlagets seger

HOCKEY

Mål av Lindholm och Rakell

1 av 3 | Foto: Hampus LIndholm, till vänster, lämnar firandet efter sitt mål.

NEW YORK. Hampus Lindholm är en anka med huggtänder.

Han pangade åter in ett mål när Anaheim tryckte till Calgary i natt.

– Tidigare under säsongen har jag i första hand velat ta defensivt ansvar men nu vågar jag gå på offensiven och skjuter mer, säger den 22-årige backen till Sportbladet efter 6–4-segern.

Under första halvan av årets säsong var Hampus Lindholms poängproduktion högst blygsam – och ingen annan i Anaheim rosade ju heller marknaden.

Men nu har hela laget börjat skjuta skarpt – och så även den 22-årige backen från Höganäs i Skåne.

Han gjorde mål tre matcher i rad för halvannan vecka sedan och i Calgary i natt var det dags igen.

I ett powerplay i mitten av första perioden stoppade han en Calgary-rensning på blålinjen, laddade på med ett slagskott och sedan sa det bara pang bakom Jonas Hiller. 

– Ja, jag vågar ta fler offensiva initiativ och skjuter mer, säger Hampus på telefon från den karga Alberta-prärien.

Större frihet

– Tidigare under säsongen har jag ingått i backpar när det blivit naturligt att jag tagit större defensivt ansvar. Då vill man inte sticka iväg hur som helst. Men nu känner jag mer frihet i det avseendet och det har gett resultat.

En annan svensk Anaheim-anka som har bra fjutt på målproduktionen är Rickard Rakell. Han gjorde fjortonde målet för säsongen mot Flames.

– Han har insett att det lönar sig att skjuta, konstaterar landsmannen Lindholm.

– Det är lite typiskt svenska spelare som kommer hit att vi i början bara söker passningar hela tiden. Det var lika med mig. Men se såna som Brent Burns i San Jose, han skjuter ur alla möjliga och omöjliga vinklar och det händer allt nåt. Rakell börjar göra likadant.

Stor marginal

Segern i natt var Ducks andra raka och den nionde på de senaste elva matcherna och plötsligt är favoriten som hade sån remarkabelt blek start på grundserien tvåa i Pacific-divisionen – med åtta poängs marginal ner till strecket.

– Vi har kommit igång offensivt, det är skillnaden, menar Hampus Lindholm.

– Defensivt har vi spelat bra hela tiden, men nu gör vi mål på våra chanser och det gör att vi kan spela mer avslappnat.

För Flames är det aningen mer spänt. Efter nattens förlust, den andra raka, har de nio poäng upp till strecket.

ARTIKELN HANDLAR OM