”Ryktet gick att jag var alkoholist”

avLinn Nordström

HOCKEY

Allsvensk hockeyspelare talar ut

Foto: BILDBYRÅN
Adam Estoclet, till höger, i närkamp med Frölundas Joel Lundqvist.

Adam Estoclet värvades till BIK Karlskogas som en stjärna.

Men den 26-årige amerikanen hann inte ens inleda säsongen innan mardrömmen började.

– Jag satt ensam i en mörk lägenhet under en månad, berättar Adam Estoclet för The Players Tribune.

Adam Estoclet anlände till Karlskoga inför säsongen och var tänkt som lagets poängkung i allsvenskan. Under de åtta matcherna Estoclet spelade för Karlskoga noterades centern för åtta poäng. Men mer än så blev det inte.

– Jag trivdes väldigt bra i Karlskoga och med min situation innan den mörka tunneln började, berättar Adam Estoclet för The Players Tribune.

26-årige Adam kom till Karlskoga med en lyckad säsong i Danmark i ryggen och innan dess hade Estoclet öst in mål i Milano och spelat drygt 60 matcher i AHL hemma i Nordamerika. Men en smäll mot käken under försäsongen med Karlskoga resulterade i en hjärnskakning som blev början på slutet för karriären.

– Det var inte ens en hård smäll. En lagkamrat slog i min käke med sin axel men det konstiga var att det tog flera sekunder för mig att komma upp på skridskorna igen, berättar Adam Estoclet.

– Det börjar ofta ringa i öronen efter en smäll i hockey men denna gången gick det inte över. Dagen efter fortsatte det att ringa, berättar Adam.

Rykten om att vara alkoholist

En vecka efter smällen blev situationen ohållbar och Adam fick order att vila. Han stod över de tolv första omgångarna av allsvenskan och satt inne i sin lägenhet i Karlskoga, väntandes på att huvudvärken skulle försvinna.

– Medan jag satt inne i lägenheten så började rykten cirkulera i stan. Att det amerikanska nyförvärvet var alkoholist och att laget hade stängt av mig. Då kände jag ännu mer press att komma tillbaka, berättar Adam Estoclet.

När Karlskoga mötte Sundsvall i den trettonde omgången av allsvenskan gjorde Adam Estoclet en bejublad debut. Karlskoga vann med 5–2 och Adam noterades för ett mål och två assist.

– Jag spelade sju matcher till och noterades för fem poäng till. Men huvudvärken blev bara värre och efter den åttonde matchen fick jag hålla upp huvudet med mina händer, berättar Adam.

– Jag var bara ett skal av det jag brukade vara och jag blev riktigt rädd när ingen läkare kunde hjälpa mig. Då ringde jag mina föräldrar och sa att jag kommer hem, berättar Adam Estoclet.

”Kanske aldrig mer kommer spela”

Adam återvände aldrig till Sverige och Karlskoga. Nu berättar han öppet för The Players Tribune om sin upplevelse och det mörker han befunnit sig i för att hjälpa andra i samma situation.

– Jag är fortfarande inte helt bra, det går upp och ner. Jag blir rädd när jag tänker på att jag kanske aldrig mer kommer spela hockey. Varje vaken minut drömmer jag om att kunna spela igen, berättar Adam Estoclet.

ARTIKELN HANDLAR OM