Pittsburgh klara för konferensfinal

HOCKEY

”En av NHL-karriärens bästa matcher”

NEW YORK. Carl Hagelin gjorde sitt livs match när Pittsburgh slog ut Washington i natt.

Som belöning får han nu vara med i sin tredje raka konferensfinal.

– Ju mer som står på spel, desto roligare tycker jag det är. Det är ju för att få spela de riktigt stora matcherna man håller på, säger den 27-årige sörmlänningen till Sportbladet efter den avgörande sudden death-segern mot Capitals.

Snacka om ”bäst när det gäller”...

När Pittsburgh Penguins i natt i praktiken var piskade att avgöra matchserien mot Washington för att undvika en oviss ”Game 7” i huvudstaden på torsdag gjorde Carl Hagelin verkligen sitt livs match.

Det var han och kedjekamraterna Phil Kessel och Nick Bonino som stod för hela hemmalagets produktion.

Först gjorde Kessel två mål, sedan stänkte Hagelin in ett och så slutade allt med att ”Hagge” sex minuter in i övertiden drog iväg ett skott  – och på returen avgjorde Bonino.

”Gillar de här kvällarna”

Sammanlagd kvot för Hagelin: Ett mål och två assist, plus enorma insatser i en serie numerära underlägen.

– Ja, jag får hålla med om att det i alla fall var en av NHL-karriärens bästa matcher, säger den 27-årige svensken när vi talar med honom efteråt.

– Att få bidra med så mycket, och vara inblandad i så många avgörande situationer, i en så stor match känns fantastiskt. Men jag gillar de här kvällarna. Ju mer som står på spel, desto roligare tycker jag det är. Det är ju för att få spela de riktigt stora matcherna man håller på.

Innan avgörandet som fick hela Pittsburgh att explodera i glädjerus hade dock mycket hunnit hända i det som skulle bli den sista ronden i matchserien mellan Penguins och Capitals.

”Sjukaste jag varit med om”

Pens hade 3-0 i mitten av andra perioden, men tappade hela ledningen efter en osannolik sekvens när de inom loppet av några minuter i tredje drog på sig tre utvisningar för att ha skickat pucken över plexiglaset.

– Det är det sjukaste jag varit med om, jag har aldrig ens hört talas om något liknande. Och ger man ett så skickligt powerplay-lag som Washington den sortens chanser, då vet man att det smäller förr eller senare, fortsätter ”Hagge”.

– Men när det där hade lugnat ner sig och det blev spel fem-mot-fem igen, då tycker jag vi återtog initiativet och så fortsatte det under övertiden. Om vi spelar som vi ska, då vet vi att vi inte är roliga att möta. Vi bara manglar på i offensiven och kommer i våg efter våg.

I särskilt envetna vågor kom Hagelin-Bonino-Kessel-kedjan och det var som sagt den som till slut fick President's Trophy-vinnarnas fördämningar att brista.

”Underbart att se”

– Vi sa i pausen innan övertiden att det var vi som skulle fixa det, vi kände att vi hade en bra kväll, berättar  ”Hagge”.

–  Jag fick en fin passning av Phil mitt i slottet och höll inne med skottet ett par ögonblick. Holtby gjorde en bra räddning men kunde inte hålla pucken och Bonino svepte in returen. Det var underbart att se.

Ska ha revansch på Tampa

Nu väntar konferensfinal mot Tampa Bay Lightning. Det är tredje året i rad Carl, som ju tidigare spelade med New York Rangers, får vara med om den festen– och andra året i rad mot just Tampa.

– Ja, jag har haft turen att spela med bra lag och därför fått vara med om många stora matcher de senate åren, konstaterar han.

– Ifjol blev det förlust mot Tampa i ”Game 7” på Garden, så nu jäklar ska jag ha revansch.

Se fler klipp och höjdpunkter på viasatsport.se

ARTIKELN HANDLAR OM