En match kvar – då har det vänt för VIK

avEmelie Fredriksson

HOCKEY

Rysaren i allsvenskan lever in i sista omgången

Foto: Bildbyrån / C More

Fritt fall och ilska från supportrar är inte längre Västerås verklighet.

Efter två raka storsegrar har man chansen att sno en plats i slutspelsserien från Timrå och Mora – i allra sista omgången.

– Vi har peakat vår form i rätt läge egentligen, säger Christopher Fish.

Västerås tippades som ett topplag inför säsongen, men efter en tio matcher lång förlustsvit från årskiftet och fram till början av februari åkte laget fritt fall i tabellen.

Fick kritik

När det bara för fyra dagar sedan blev en storförlust mot Asplöven var ilskan stor från supporterhåll mot inställningen i laget.

– Just nu känns det som att de inte kommer att få speciellt mycket publik de sista matcherna, sa VIK Supports ordförande Tom Lindh.
I ödesmatcherna därefter har det blivit en total scenförändring.

7-1 senast mot Oskarshamn följdes ikväll av en övertygande 6-2-seger borta mot Leksand.

– Vi har visat att vi är bäst när vi har kniven mot strupen, det känns som vi slappnar av mer då, säger Christopher Fish som efter sitt mål mot Leksand står på totalt 17.

Det kan låta motsägelsefullt?

– Ja, men det är känslan i laget och då är det det som gäller – att vi är coola i huvudet. Annars hade det aldrig sett ut så här.

Länge såg laget ut att kliva upp på den viktiga åttondeplatsen – som innebär en plats i slutspelsserien – i tabellen. Men efter Timrås vinst mot Mora går poängrysaren kring det strecket vidare in i det sista.

Västerås är två poäng bakom de båda lagen.

– Vinner vi vår match och vi får med oss resultatet i de andra matcherna så har vi peakat vår form i rätt läge egentligen. Det är jätteviktigt för oss och klubben att gå vidare. Vi har chansen att göra något bra den här säsongen fast det gått knackigt. Om vi spelar som vi gör nu så kan vi bli farliga i playoff, säger 22-årige Fish.

"Dags att stå upp"

I den avslutande hemmamatchen mot Tingsryd tror han att laget återigen har fansen på sin sida.

– Efter förlusten mot Asplöven tog vi ett snack om att vi inte var rättvisa mot fansen och den klubb de älskar. Vi sa att det var dags att stå upp för klubben, att fansen är värda det. Det tycker jag att vi gör både mot Oskarshamn och nu mot Leksand. Förhoppningsvis får vi forsätta visa det.

Vita Hästen skuggar Västerås på 72 poäng och har också chansen till en plats i slutspelsserien. På fredagskvällen stod det också klart att AIK vinner serien.

Söndagens sista omgång för lagen i streckstriden:

16:00, Asplöven-Timrå

16:00, Mora-Almtuna

16:00, Vita Hästen Oskarshamn

16:00, Västerås-Tingsryd