Ekonomiskt fiasko för Jokerit i KHL

Det är inte långt borta att Sverige får ett KHL-lag.

En titt på Jokerits flytt till ligan bör dock avskräcka.

I dag avslöjade finska Kauppalehti att den finska storklubben gått back 120 miljoner under sitt första år i ligan.

Det var 2013 som finska storklubben Jokerit förkunnade att man lämnar den inhemska ligan för KHL.

Då presenterade man det som en större marknadsmöjlighet och en sportslig utmaning. Sportsligt gick den första säsongen bra med en kvartsfinalplats – men vid sidan av isen slutade det i en smärre katastrof.

Spenderat dubbla intäkterna

I dag avslöjade den finska finanstidningen Kauppalehti att klubben backat 120 miljoner kronor under sin första säsong. Omsättningen ökade visserligen något men den räckte inte för att till närmelsevis täcka dubblade lönekostnader. Faktum är att klubben spenderat dubbelt så mycket som man dragit in.

Enligt Ilta-Sanomat är bakgrunden till brakförlusten främst att klubben inte alls lyckats sälja sponsring motsvarande budgettillgångar och för att fylla arenan har man tvingats slumpa bort billiga biljetter.

Väntas backa nästan lika mycket i år

Som om inte de illavarslande rapporterna vore nog har majoritetsägaren Harry Harkimo tidigare under året aviserat att årets förlust också kan hamna i trakten av 100 miljoner kronor.

Enda svenske spelaren i årets Jokerit är målvakten Henrik Karlsson. Under första säsongen 2014/15 var både Linus Omark och Johan Harju en del av laget.

Tidigare i veckan kunde Sportbladet avslöja att ett svenskt KHL-lag vid namn Crowns kommer allt närmare. Bengt-Åke Gustafsson och Peter Andersson är tilltänkta som tränare under klubb-VD:n Anders Svensson. Återstår att se vad initiativtagarna tänker när de ser Jokerits röda siffror.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN