Grönborg: ”Jag gillar den här utmaningen”

HOCKEY

”Det gjorde att folk fick upp ögonen för mig”

Han kallades för "Goonborg" i USA och har aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag.

Nu ska Rikard Grönborg leda Tre Kronor i World Cup.

– Jag är förberedd och har rätt stab runt om mig, säger Grönborg i Sportbladets World Cup-podd.

Rikard Grönborg skolades i ishockey i södra Stockholm, mestadels i Huddinge.

Men där stannar Grönborg att vara den där normala hockeykillen.

Istället för att harva runt i division 1, allsvenskan eller SHL valde Grönborg att gå på college i USA och han blev kvar i 20 år i USA och Kanada. I dag är han amerikansk medborgare, har amerikansk fru och har amerikaniserat sitt namn.

– Jag hette tidigare Jan Rikard. Men Jan kan lätt förväxlas och en del i USA uppfattar namnet som ett kvinnonamn. Därför tog jag bort Jan, säger förbundskaptenen i podden.

Fick smeknamn för sin spelstil

Han var en tuffing som ung hockeyspelare.

Någon som gärna delade ut bryska tacklingar och någon som motståndarna retade upp sig på.

Det gick så långt att han fick smeknamnet "Goonborg" i Wisconsin efter att den resliga svensken varit sådär fysisk på hockeyplanen som tuffingar kan vara.

– Jag gillades att tackla och det var mitt fysiska spel som gjorde att folk fick upp ögonen för mig, säger han i podden.

Han spelade tre år på college och fortsätta sedan att studera totalt sju år i Nordamerika. Han har i dag en fin utbildning från St Clouds, men valde istället att bli idrottstränare efter skoltiden. Han har byggt upp hockeyprogrammet i Great Falls och även varit tränare för ett damfotbollslag på college.

Uppfann nytt visir

Tjänsten som förbundskapten är första gången han är huvudansvarig för ett seniorlag och den stora utmaningen gillar Grönborg.

– Jag har varit i landslagsbubblan ett tag nu, har bland annat gjort flera JVM och det mästerskapet börjat bli stort även i Sverige. Jag gillar den här utmaningen och jag gillar att pusha mig själv. Jag vet att media har en person-fixering när det inte går bra. Men jag är trygg med staben runt laget och vi är förberedda.

Vidare i podden pratar förbundskaptenen även om uppväxten i Huddinge där pappa var uppfinnare och utvecklade step in-skyddet och ett nytt visir.

■ ■ ■

Lyssna på hela podden här!

Hockeystudion – World Cup

Podden går bland annat att lyssna på i Itunes eller i Acast. Sök då på "Hockeystudion".

Den går också att höra på vår egen podsite HÄR.

RSS-länk till enbart ljudet HÄR.