Straffar gav Sverige femteplats

Foto: Emma Eliasson.
HOCKEY

Damkronorna knep femteplatsen i ishockey-VM efter seger med 3–2 efter straffar mot hemmanationen Schweiz. Ett skönt avslut på en annars svag svensk turnering.

Precis som i tidigare matcher hade svenskorna svårt med målskyttet. Trots 74–33 i skott till Sverige efter ordinarie speltid och sudden death stod det bara 2–2 i matchen.

– Vi kommer ta fram fakta åt spelarna på hur många skott vi skjuter och hur lite vi producerar. Det handlar om många alibiskott, säger förbundskaptenen Niclas Högberg till TT, och utvecklar:

– Vi kommer inte in samlat framför mål för att ta returerna. Vi skjuter för mycket utifrån och behöver ha mer trafik framför mål. Det har vi jobbat med under turneringen och kommer fortsätta jobba med framöver, säger Högberg.

Han kunde glädja sig åt Tina Enströms 2–0-mål som var frukten av ett vackert anfall. Emma Eliasson hade dessförinnan gett Sverige ledningen.

– Men sen blir det som tidigare i turneringen. De reducerar och det blir ängsligt i vårt lag. De hugger sig fast och vi sjunker igenom.

Schweiz kvitterade till 2–2 och efter en mållös sudden death avgjorde Elin Holmlöv matchen med sin straff.

– Mycket handlar om det mentala och det är något som jag kanske inte förberett som jag borde gjort, säger Högberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM