Svensk doldis får drömkontrakt i NHL

HOCKEY

Victor Rask skrev på för
Carolina Hurricanes –
tjänar 13,5 miljoner kr

Foto: Victor Rask.

Förre Leksandstalangen Victor Rask, 18, gör succé i den kanadensiska juniorligan.

Natten till onsdagen gjorde han ett hattrick – och belönades med ett miljonkontrakt av NHL-laget Carolina Hurricanes.

– Det känns ganska bra just nu, säger Rask.

För ett år sedan rankades Victor Rask som en av Europas största talanger och skrevs upp inför sommarens NHL-draft.

Säsongen i Leksand blev dock inte så bra som experterna hade förväntat sig, och när den storvuxne 18-åringen reste till Minnesota för draften tingades han först på 42:a plats av Carolina Hurricanes.

Leder poängligan

Men mycket kan hända under en sommar.

Under Carolinas camp var Rask ett av de stora utropstecknen och flytten från Leksand till den kanadensiska juniorligan har visat sig vara en fullträff.

På de nio inledande matcherna med WHL-laget Calgary Hitmen har dalmasen producerat elva poäng – och natten till onsdagen stod han för ett hattrick när Swift Current Broncos utklassades med 7–1.

– I början gick det väl så där måste jag säga, men nu på slutet har det fungerat bättre och bättre. I går (läs i onsdags) gjorde jag dessutom tre mål, vilket självklart gör att det känns ganska bra just nu, sa Rask till hockeysverige.se på torsdagen.

Lukrativt NHL-kontrakt

Några timmar senare blev det klart att Carolina Hurricanes belönar succésvensken med ett NHL-kontrakt.

Och nu kan Victor Rask skatta sig rik.

Treårskontraktet ger honom 550 000 dollar det första året, 650 000 det andra och 750 000 det tredje. Med andra ord: totalt 13,5 miljoner kronor. Och då har vi inte nämnt en sign-on-bonus på 1,8 miljoner kronor.

Kontraktet förutsätter dock att Rask spelar i NHL. Hamnar han i AHL tjänar han 70 000 dollar, motsvarande knappt 500 000 kronor.

– Victor är en smart spelare med stor offensiv potential. Han leder Calgarys poängliga så här långt och det ska bli spännande att se hans fortsatta utveckling, säger Ron Francis, Carolinas spelaransvarige, i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL